Naša kuhinja se prilično dobro snašla na listi 100 najboljih obroka Taste Atlasa. Prošle godine je ušla u prvih 20. Na sajtu su se nekada nalazila najbolja mesta za jelo na svetu, a na listi se našla i srpska pekara.

Pekara je Pekara Trpković iz Beograda, a osim po dugogodišnjoj tradiciji koja datira iz 1905. godine, ova pekara je poznata i po dugim redovima za kupovinu bureka i drugih peciva, koji su skoro svakog jutra, posebno na ulazu u radnju. Nemanjina ulica u Slaviji, a vikendom i ispred prodavnica na Zvezdari i Dušanovcu – karakterističan duh Bežanijske ulice, a ukus bureka. Međutim, ako pitate Zemunce gde je najbolji burek u gradu, niko neće propustiti da vas pomene i uputi u pekaru Petrović, koja zauzima posebno mesto u gastronomskoj istoriji Zemuna. Tajna Petrovićeve i Trpkovićeve pekare je čuvanje stare recepture.

Njen osnivač je bio pekarski majstor Sava Petrović, koji je 1921. godine otvorio prvu radnju na Bežanijskoj, gde se i danas nalazi, ali uz još tri zgrade, posebno vikendom ujutru, možete naići na saputnike u redu. Češće čekaju i stranci da kupe burek. Burek nije jedina karakteristika kuće. Tokom svog veka rada, pekara je dobijala vredne nagrade i priznanja, među kojima je i Zlatna medalja za najbolji hleb u Beogradu 1989. godine. , peciva, od kojih su najpoznatiji burek i hljeb. U ovoj pekari se pravi burek sa sirom, mesom, ukusom pice, višanja, ali je i prazan, a često se u redu mogu naći stranci koji su za ovaj domaći specijalitet čuli od prijatelja, posebno u Zmaj Jovinoj radnji u Zemun. 400kg bureka se ručno pravi u samo dvije radnje ujutro.

 

– Petrović U pekari kažu da hljeb i burek pravimo ručno po recepturi koja je ista kao kada smo počeli sa radom. Sa samo dve pekare u Zemunu koje subotom prodaju oko 400 kilograma bureka, koja je tajna ručno rađenog bureka? – Počinje cijelim procesom mijesenja i gnječenja loptica, mazanjem i ostavljanjem u zatvorenom prostoru, zatim razvlačenjem i pravljenjem bureka. Ovaj proces traje dva do tri sata. Kažu da testu treba dva sata da naraste kada izađe iz komore. Za ovaj projekat imaju dva pekara – Ivana i Miloša, koji rade u dve smene svako veče i jutro. Kako je Ivan rekao, rad u pekari nije lak jer treba stajati dok se radi, ali motivaciju im daje činjenica da je njihov burek nadaleko poznat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here