Nema osobe koja nije čula za čuvenu Oliveru Marković, a njeni filmovi se i danas gledaju sa uživanjem.

  • Očaravajuća prisutnost Olivere Marković, priznate legende srpskog glumišta, već godinama fascinira publiku, ne samo zbog iznimnih uloga u brojnim domaćim filmovima i serijama, već i zbog njezinog intrigantnog osobnog života.Tijekom svoje opsežne i visoko uspješne karijere služila je kao inspiracija brojnim ambicioznim glumicama, no čini se da nitko drugi nije imao istu razinu strasti i vještine kao ona.

    Oliveru, ženu poznatu po svom jedinstvenom i osebujnom pristupu svakoj ulozi koju igra, zbog njene zadivljujuće ljepote često su uspoređivali s slavnom Sofijom Loren. Unatoč veseloj i razigranoj naravi, njezin život nije uvijek bio ispunjen radošću. U mladosti su joj se putevi ukrstili s Radetom Markovićem, veza koja se stvorila usred duboke tragedije koja je većini nepoznata.

    Njihovi su se putevi ukrstili usred izazovnog ratnog doba, u vrijeme kada su se na Kolarčevom sveučilištu okupljali ambiciozni mladi umjetnici koji su željeli oživjeti kazalište. Na audiciji je na scenu stupio Rade Marković, označivši početak njihove čarobne ljubavne priče.

U jeku bombardiranja Beograda cijeli kazališni ansambl, zajedno s glumcima suradnicima, tragično je stradao u vili Pere Radovanovića na Pašinom brdu, mjestu predviđenom za njihove probe. Čudom su im životi bili pošteđeni isključivo zahvaljujući odlučnom odbijanju da nastave s planiranom praksom.

Njihovi su se putevi ukrstili u burnim ratnim godinama, u vrijeme kada su se na Kolarčevom sveučilištu okupljali ambiciozni mladi umjetnici koji su željeli oživjeti kazalište. Upravo na jednoj takvoj audiciji na scenu je stupio Rade Marković koji je zapalio početak njihove čarobne ljubavne priče.

Nakon braka s Markovićem, Olivera Đorđević rodila je sina Gorana. Tijekom 1950-ih Rade i Olivera slovili su za najljepši par na kazališnoj sceni. No nakon 17 godina braka zajednički su odlučili razići se. U to vrijeme Olivera se susreće s Dušanom Bulajićem, za kojeg se kasnije udaje i s kojim ostaje do kraja života.Unatoč razvodu od Markovića, Olivera je do kraja života odlučila zadržati njegovo prezime.Glumica je izjavila da se osjeća kao da je u braku cijeli život, jer su ova dva braka potpuna suprotnost jedan drugom u svakom pogledu.

Dugotrajna zajednica Dušana i Olivere trajala je više od tri desetljeća, a za to vrijeme dijelili su pozornicu cijenjenog Narodnog pozorišta u Beogradu. Nažalost, njihova ljubavna priča tragično je prekinuta preranom Bulajićevom smrću 1995. Olivera, rođena kao Olivera Đorđević 1925., otišla je s ovog svijeta 2. srpnja 2011. u 87. godini života. Već s nepunih devet godina, pokazala je svoj izuzetan talent osnivanjem kazališne trupe u kojoj je preuzimala uloge glavne glumice, redateljice, voditeljice i dramaturginje.

Nakon završetka Druge ženske gimnazije, upisala je studij povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Istovremeno je krenula na put na Akademiji za kazališnu umjetnost, koji je kulminirao diplomiranjem kod profesora Mate Miloševića 1952. godine. Od 1951. nadalje postala je cijenjena članica Beogradskog dramskog kazališta, uljepšavajući pozornicu svojom prisutnošću u preko 150 izvanrednih uloga kroz svoju slavnu karijeru.

Nadalje, ostavila je neizbrisiv trag u filmskoj industriji glumeći u više od 50 filmova. Osim njezine glumačke vještine, bila je poznata po svojim iznimnim pjevačkim sposobnostima, posebno briljirajući u izvedbi ruskih romansi.Učvrstili su je nezaboravni nastupi u predstavama “Sumnjivo lice”, “Nesalomiva”, “Kazalište u kući 2”, “Bolji život”, “Balkan Express”, “Tesna koža”, “Tito i ja” i raznim drugim. mjesto u sjećanju publike.Nakon duge i teške bolesti, Olivera Marković je nažalost preminula 2011. godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here