Za one koji traže obilnu berbu rajčice, evo nekoliko savjeta kako osigurati optimalne rezultate. Nedvojbeno jedno od tri najbolja povrća za ljetnu sezonu, rajčice su vrlo praktičan usjev. Za njihov rast neophodna je odgovarajuća količina sunčeve svjetlosti i vode, stoga je važno spriječiti sušenje i žućenje lišća jer to može imati štetne posljedice za biljke.

Ako živopisno zeleno lišće uspješne biljke rajčice počne prelaziti u žutu nijansu, koje radnje treba poduzeti? Postoje različiti potencijalni elementi koji mogu pridonijeti žućenju lišća rajčice. Ograničeni prostor za širenje korijena predstavlja ograničenje u smislu dostupnog područja.

Nadalje, dovoljno izlaganja sunčevoj svjetlosti ključno je za postizanje optimalnog razvoja rajčice. Nedovoljno ili pretjerano zalijevanje može dovesti do neadekvatne razine vlage u biljkama. Također je imperativ ispraviti sve neravnoteže hranjivih tvari, posebno nadopunjavanjem razina kalija i magnezija u biljci za optimalan rast.

Za početak, promijenjeno lišće treba ukloniti oštrim alatom. Ovi specifični listovi nisu korisni biljci i zapravo crpe njezine hranjive tvari. Ako postoji višak žutog lišća, moglo bi biti korisno premjestiti biljku u veću posudu, dajući joj više prostora i pristupa sunčevoj svjetlosti. Osim toga, kako bi se riješio problem žućenja donjeg lišća uzrokovanog pretjeranim zalijevanjem, preporučuje se smanjiti količinu vode koja se koristi za navodnjavanje i osigurati da je tlo potpuno suho prije sljedećeg zalijevanja.

  • Prilagodite potrebe biljke za hranjivim tvarima Ako je žutilo biljke uzrokovano neravnotežom hranjivih tvari, postoje mjere koje možete primijeniti kako biste riješili problem. Kada rubovi i razmaci između žila lišća požute, to znači nedostatak magnezija. Glavni razlog za žućenje lišća može se pripisati nedostatku mangana, što rezultira stanjem koje se naziva žutica. Nadalje, ako su svi listovi žuti, to ukazuje na nedostatak dušika.

Za rješavanje nedostatka magnezija, preporučeni lijek je magnezijev nitrat. Za osobe kojima nedostaje mangan, otopina koja sadrži mangan može pružiti olakšanje. U slučaju nedostatka dušika, može se koristiti ili amonijev ili natrijev nitrat. Za obnavljanje razine dušika u tlu, savjetuje se uključiti amonijev sulfat i ureu. Ipak, treba biti oprezan pri određivanju ispravne doze, jer prevelika količina dušika može imati štetne učinke na zdravlje biljaka.

  • Prisutnost prekomjerne količine dušika u tlu može se otkriti stvaranjem bijelog sloja. Da biste riješili ovaj problem, preporuča se temeljito zalijevanje tla kako bi se isprao višak dušika. U slučaju da primijetite žute i smeđe mrlje na krajevima izdanaka, to vjerojatno ukazuje na nedostatak cinka. Kako biste to riješili, možete primijeniti razrijeđenu otopinu cinkovog sulfata, koja će osigurati potrebne hranjive tvari za ublažavanje problema. Ako primijetite da lišće vaše biljke otpada, to može biti znak nedostatka kalcija. Da biste to popravili, biljku možete poprskati otopinom kalcijevog nitrata, koristeći 2 grama po kanti tople vode.

Za optimalne rezultate, savjetuje se da se ovaj postupak izvede više puta, dopuštajući razmak od 10 dana između svake primjene. Učinkovito upravljanje i kontrola gljivičnih bolesti je moguće. Kada su mlade biljke zahvaćene gljivičnim bolestima, lišće im obično požuti. U takvim slučajevima preporučuje se uporaba sprejeva namijenjenih suzbijanju gljivica. Za rješavanje problema promjene boje lišća ključno je identificirati njezin temeljni uzrok. Primjenom odgovarajućih tehnika možete pomladiti vitalnost svojih biljaka rajčice, osiguravajući obilnu žetvu! Želimo vam sezonu ispunjenu trijumfom i snažnim blagostanjem!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here