Nakon što je muž prevario ženu sa svojom koleginicom, njegova majka je odlučila da ga nauči pameti i uradi nešto što će ga “zaboleti”. Ova priča pokazuje da odnosi između snaje i svekrve ne moraju nužno da budu loši.

 • U objavi na Redditu izrazila je duboku ljubav prema svom sinu, priznajući ogromnu pogrešku koju je napravio. U dobi od 20 godina donio je odluku o braku, stupivši u zajednicu s bivšom suprugom koja je već imala trogodišnju kćer, koju je njegovala kao vlastitu unuku. Zajedno su dočekali i drugog unuka, sada već dvogodišnjeg. Ova obitelj djelovala je idilično, no nažalost, sve se rasplelo zbog njegove afere s kolegicom s posla. Zbog toga ga je bivša supruga zamolila da ode, a on je utjehu potražio u povratku majci.

  Ipak, tražeći odmazdu protiv te žene, odlučio je sa sobom povesti voljenog psa kojeg su djeca voljela. Unatoč idealnim životnim uvjetima psa, odlučio ga je prevesti u majčin stan u užurbanom centru grada, mjesto koje nije pogodno za psa takve veličine.Dok je suprug bio na poslovnom putu, majka je donijela hrabru odluku da se osobno pozabavi situacijom odvevši svog border collija u rezidenciju bivše supruge gdje žive njihova djeca.

Osim toga, prema njezinim riječima, njezin sin potpuno je zanemario psa i drži ga samo iz inata prema bivšoj ženi jer ga je izbacila iz kuće. “Dok je on radio u inozemstvu, obratio sam se njegovoj bivšoj ženi i pitao je bi li htjela vratiti psa. Skoro je plakala od radosti, a ja sam odmah pokupio sve pseće stvari i donio joj ih. Moji unuci su bili oduševljeni, ali kada se moj sin vratio kući, počeo je da me vrijeđa jer sam mu dao psa da više neće biti dobrodošao u moj dom ako pokuša uzeti psa vrati”, objasnila je.

Među raznim primjedbama korisnika Reddita, vidljivo je da je njegova usredotočenost na sebe prevladavajuća briga. Njegov nedostatak obzira prema psu, vama, djeci, pa čak i vlastitoj supruzi doista je obeshrabrujući. Donekle je pohvalno što ste mu dopustili da unatoč svemu ostane u vašoj prisutnosti. Iako općenito ne odobravam davanje nečijeg kućnog ljubimca bez njegovog znanja, u ovoj konkretnoj situaciji, čini se da je to opravdan postupak. Na kraju, čestitamo na vašoj divljenja vrijednoj ulozi svekrve njegovoj bivšoj partnerici.

BONUS TEKST:

Maline: Slatki Plodovi Prirode

Uvod

Maline su jedan od najpopularnijih i najomiljenijih plodova na svetu, poznate po svom bogatom ukusu, aromi i brojnim zdravstvenim prednostima. One pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i rod Rubus, i karakterišu se kao višegodišnje biljke koje daju plodove od kraja proleća do jeseni. Sa svojim svetlim bojama i sočnim, slatko-kiselim ukusom, maline su omiljene u svežem stanju, ali se takođe koriste u različitim prerađenim proizvodima.

Istorija i Poreklo

Maline imaju dugu istoriju koja datira nekoliko hiljada godina unazad. Smatra se da potiču iz Evrope i severne Azije, gde su bile poznate i korišćene još u antičkim vremenima. Stari Grci i Rimljani su ih koristili kako za ishranu, tako i za medicinske svrhe. Prvi zapis o kultivaciji malina potiče iz 4. veka, kada je Rimsko carstvo aktivno podsticalo njihovo uzgajanje. Tokom srednjeg veka, maline su bile popularne među evropskom aristokratijom, a od tada se njihova popularnost proširila širom sveta.

Botaničke Karakteristike

Maline su grmolike biljke sa dugačkim, tankim stabljikama koje često imaju trnje. Listovi su složeni, obično sa tri do sedam letaka. Cvetovi su mali i beli, a plodovi, koji se razvijaju iz cvetova, sastoje se od brojnih sitnih bobica, koje zajedno formiraju složeni plod. Postoje različite vrste malina, ali najpoznatije su crvene (Rubus idaeus) i crne maline (Rubus occidentalis).

Sorte Malina

 • Crvene maline: Najčešće sorte, poznate po svom slatkom i kiselom ukusu.
 • Crne maline: Imaju tamniju boju i bogatiji, intenzivniji ukus.
 • Zlatne maline: Retke sorte koje imaju zlatno-žutu boju i blaži ukus.
 • Ljubičaste maline: Hibridi crvenih i crnih malina sa jedinstvenom bojom i ukusom.

Proizvodnja i Korišćenje

Maline se uzgajaju u različitim klimatskim uslovima, ali najviše im odgovara umereno-hladna klima. Vodeći proizvođači malina uključuju Rusiju, Sjedinjene Američke Države, Poljsku, Srbija i Meksiko. Proces uzgoja malina zahteva pažljivo održavanje, uključujući rezidbu, zaštitu od štetočina i bolesti, i odgovarajuće navodnjavanje.

Glavni Proizvodi od Malina

 • Sveže maline: Koriste se u ishrani kao sveže voće, dodatak jelima ili kao sastojak u desertima.
 • Džemovi i marmelade: Popularni prerađeni proizvodi koji zadržavaju bogat ukus malina.
 • Sokovi i sirupi: Proizvode se od svežih malina i koriste se kao osvežavajući napici ili preliv za slatkiše.
 • Sušene maline: Mogu se koristiti u muslijima, kolačima ili kao grickalica.
 • Zamrznute maline: Koriste se u kuvanju i pečenju tokom cele godine.

Nutritivna Vrednost

Maline su niskokalorično voće bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima. Sadrže visoke nivoe vitamina C, vitamina K, vlakana, mangana i folata. Antioksidansi prisutni u malinama, kao što su elaginska kiselina i antocijanini, pomažu u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.

Nutritivni Sastav (100 g svežih malina):

 • Kalorije: 52 kcal
 • Ugljeni hidrati: 11.9 g
 • Proteini: 1.2 g
 • Masti: 0.6 g
 • Vlakna: 6.5 g
 • Vitamin C: 26.2 mg (44% dnevne vrednosti)
 • Vitamin K: 7.8 µg (10% dnevne vrednosti)
 • Mangan: 0.7 mg (34% dnevne vrednosti)

Zdravstvene Prednosti

Maline nude brojne zdravstvene benefite zbog svog nutritivnog sastava:

 • Antioksidativna svojstva: Antioksidansi u malinama pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala, smanjujući rizik od hroničnih bolesti.
 • Podrška imunom sistemu: Vitamin C jača imunološki sistem i pomaže u borbi protiv infekcija.
 • Zdravlje srca: Vlakna i polifenoli u malinama mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola i krvnog pritiska.
 • Kontrola težine: Niskokalorične i bogate vlaknima, maline pomažu u održavanju osećaja sitosti.
 • Podrška probavi: Visok sadržaj vlakana podržava zdravu probavu i može pomoći u prevenciji zatvora.

Kulinarska Primena

Maline su svestran sastojak u kulinarstvu i koriste se u raznim jelima i napicima. Mogu se koristiti sveže, zamrznute ili prerađene, a njihov karakterističan ukus i boja čine ih omiljenim dodatkom.

Popularna Jela sa Malinama:

 • Tartovi i pite: Slatki kolači punjeni malinama.
 • Smoothie: Osvežavajući napici od blendiranog voća i jogurta.
 • Salate: Sveže maline dodaju sladak i kiselkast ukus zelenim salatama.
 • Deserti: Kolači, mafini i mus od malina.
 • Prelivi: Korišćeni kao preliv za sladolede, palačinke i kolače.

Ekonomija i Kultura

Maline imaju značajan ekonomski uticaj u regijama gde se uzgajaju. U Srbiji, na primer, maline su često nazivane “crveno zlato” zbog njihove visoke cene i značaja za lokalne poljoprivrednike. Maline se takođe često koriste u tradicionalnim svečanostima, proslavama i gastronomiji.

Izazovi i Održivost

Uzgoj malina može biti izazovan zbog osetljivosti na bolesti, štetočine i klimatske promene. Održive poljoprivredne prakse, kao što su biološka kontrola štetočina i očuvanje tla, ključne su za dugoročnu proizvodnju malina. Takođe, napori u oblasti uzgoja sorti koje su otpornije na bolesti i ekstremne vremenske uslove mogu pomoći u suočavanju sa ovim izazovima.

Budućnost Malina

S obzirom na rastuću potražnju za zdravom i hranljivom hranom, očekuje se da će popularnost malina nastaviti da raste. Inovacije u uzgoju, skladištenju i preradi malina mogu otvoriti nove mogućnosti za tržišta i dodatno povećati njihovu vrednost. Takođe, sve veća svest o zdravstvenim prednostima malina može doprineti njihovom većem učešću u svakodnevnoj ishrani.

U zaključku, maline nisu samo ukusan plod, već i važan deo poljoprivredne ekonomije, kulture i zdrave ishrane. Njihova bogata nutritivna vrednost i svestranost čine ih jednim od najvažnijih voća današnjice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here