Danas razmatramo jednu pomalo neobičnu temu koja bi mogla zanimati mnoge. Reč je o slučaju koji se dogodio u glavnom gradu Srbije, a koji je izazvao veliku pažnju javnosti.

  • Prošle jeseni dogodio se potresni događaj u životu žene koja živi u Beogradu, jer je njen suprug neočekivano preminuo od posledica srčanog udara. Međutim, ova priča o porodičnoj tuzi dobila je neočekivani obrt kada je otkriveno da je preminuli suprug tokom njihovog braka održavao tajnu vezu s drugom ženom, koja je kasnije identifikovana kao njegova ljubavnica.

Dodatno iznenađenje za porodicu predstavljalo je saznanje da je suprug formalno priznao dete koje je imao s ljubavnicom, prenose Novosti. Nakon prerane smrti supruga, supruga je doživela duboku tugu i suočila se s raznim izazovima kao posledica ove neočekivane situacije. Ipak, u roku od nekoliko meseci, odlučila se obratiti Fondu PIO za porodičnu penziju, uzimajući u obzir prisustvo svoje dvoje maloletne dece.

Nažalost, u trenutku kada je ova priča ispričana, supruga još uvek nije dobila odluku o porodičnoj penziji od Fonda PIO. Ipak, tokom tog perioda, suočila se s otkrićem koje ju je dodatno uznemirilo – saznala je da ljubavnica njenog supruga već prima porodičnu penziju za njihovo dete, pravo koje je suprug priznao pre smrti.

U ovom jedinstvenom i emocionalno izazovnom trenutku, supruga je zatražila pomoć od Fonda PIO kako bi razjasnila situaciju i shvatila razloge zbog kojih ljubavnica njenog supruga prima porodičnu penziju, dok na sopstveni zahtev i dalje nije dobila odgovor. Situacija je osvetljena od strane Fonda PIO, koji je pružio svoje obrazloženje.

Istaknuli su da, u skladu sa zakonskim odredbama, supruga koja nije bila upoznata s vanbračnom vezom svog partnera tokom njihovog braka ne može osporiti pravo ljubavnici svog supruga na porodičnu penziju za njihovo dete. Ovo pravo se dodeljuje na osnovu strogo definisanih pravnih parametara, bez obzira na legitimitet deteta, sve dok se ispune specifični uslovi. Ova priča služi kao dirljiv primer kako život može postati komplikovan i težak nakon neočekivane tragedije.

Porodica se ne samo bori s dubokom tugom zbog gubitka voljenog supruga i oca, već se suočava i s kompleksnošću i nepravdom koja je inherentna pravnim pitanjima i birokratskim procesima. U Srbiji, pravo na porodičnu penziju ne odnosi se samo na bračne drugove. Zakonom je predviđeno da to pravo može ostvariti i vanbračni partner uz određene uslove.

Naime, vanbračni partner može ostvariti pravo na porodičnu penziju ako je veza s preminulom osobom trajala najmanje tri godine ili ako imaju zajedničko dete. Ipak, važno je napomenuti da se ovo pravo ne dodeljuje automatski. Umesto toga, vanbračni partner može pokrenuti postupak radi utvrđivanja valjanosti njihove veze. Dodatno, prilikom podnošenja zahteva za penziju, potrebno je priložiti pravosnažnu sudsku odluku kojom se potvrđuje postojanje ove veze.

Osim bračnog i vanbračnog partnera, pravo na nasleđivanje penzije imaju i drugi članovi porodice preminule osobe, u određenim okolnostima. Da bi imali pravo na ovo nasleđe, preminuli član porodice mora imati najmanje pet godina staža osiguranja, ispunjavati određene kriterijume ili prethodno primati penziju. Prema zakonskim propisima, mogućnost nasleđivanja penzije imaju članovi porodice preminule osobe.

Zakon priznaje i obračunava bračne i vanbračne partnere u odnosu na prava porodice. Ovo pravo imaju deca, bez obzira na to da li su rođena u braku, van braka ili usvojena, kao i pastorčad koju je pokojnik materijalno izdržavao. Takođe, pravo na nasleđivanje penzije imaju i unuci, braća i sestre i druga deca koja nemaju roditeljsku skrb ili imaju roditelje koji su nesposobni za rad, pod uslovom da su izdržavali preminulog člana porodice.

Pokojnik je pružao podršku različitim roditeljima, uključujući oca, majku, očuha, maćehu i posvojitelje. Osnovni cilj ovog zakona je ublažavanje finansijskog tereta s kojim se suočavaju preživeli članovi porodice nakon gubitka voljene osobe, nudeći im neophodnu finansijsku pomoć.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here