UZICE – Užički region nešto posle 15 sati zahvatilo je jako nevreme nakon što je Hidrometeorološki zavod Republike Srbije proglasio teške vremenske prilike širom Srbije.

Nakon jake kiše i jakog vjetra uslijedio je grad. Prvo je pao tuča veličine lješnjaka, a deset minuta kasnije ledenica veličine oraha koja se očekuje da će proći do 16 sati. Pre kiše, Užičani su mogli da čuju kako se aktivira protivgradni odbrambeni sistem, a neki su rekli da je u centru Užica zaista bila “poplava”. U Srbiji je danas olujno upozorenje. Popodne se očekuje dalje pojačanje naoblake, sa pljuskovima i grmljavinom, navodi RHMZ. U Vojvodini i na jugozapadu Srbije se u narednih sat vremena očekuje kiša, a u ostalim predjelima češća kiša u ostatku dana.

U najnovijem upozorenju, izdatom u 14.45, navodi se: „Najteže prilike su trenutno u severnom delu Zlatiborskog regiona (Bajna Bašta – Čajetina – Užice – Požega – Kosjelić „Grmljavinska aktivnost sa lokalno jakim pljuskovima, tuča i jak vjetar.” RHMZ je upozorio: “Ovaj oblačni tok jugo-jugozapad će se kretati ka kolubarskom području. Istovremeno se očekuje naoblačenje iz Bosne i Hercegovine u Podlinju, uz jake pljuskove mjestimično praćene grmljavinom i grmljavinom i gradom.” Na sajtu RHMZ piše: „Do kraja dana u području Kosave i južno od Banata razvijaće se umeren jugoistočni vetar sa olujnim udarima. Vetar na Kosavi tokom noći će oslabiti. Grmljavina, grad i oluje Kako se navodi na sajtu RHMZ-a, očekuje se da će danas popodne, uveče i sutra u Srbiji biti pljuskova i grmljavine, praćeni gradom, olujom, a za kratko vreme biće i obilnih padavina (20 do 40 mm, lokalne i više). vremenski period.

Na sajtu RHMZ-a se navodi: „U četvrtak (23. maja) očekuje se da će područje sa najvećim rizikom od obilnih padavina biti u istočnoj Srbiji, dok će intenzitet i učestalost grmljavine oslabiti u ostalim područjima od 22. do 23. maja. Mlava, Vodostaji u Peku, Timoku, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Belici, Lepenici, Lugomiru i Resavi će umjereno rasti, ali neće prelaziti upozoravajuće nivoe. Na brzacima u ovim slivovima može doći do lokaliziranog curenja.

5 surovih bolesti koje nasleđujemo od roditelja: Mogu biti izuzetno kobne, a evo kako smanjiti rizik

Postoje neke bolesti koje možemo naslijediti od roditelja. Zbog toga je važno biti oprezan i smanjiti rizik od njegovog nastanka, genetika igra veliku ulogu u prenošenju određenih osobina od naših roditelja. Boja očiju, kose ili nosa koju ćemo naslijediti zavisi od DNK hromozoma, a osim fizičkih karakteristika, određeni geni su povezani sa nasljednim bolestima i poremećajima.

Evo nekih od najčešćih genetskih zdravstvenih stanja, prema Nacionalnom centru za biotehnološke informacije Nacionalne medicinske biblioteke SAD.

1. Bolesti srca
Nije iznenađujuće da se srčana bolest nalazi na ovoj listi, s obzirom da je ona vodeći uzrok smrti u Sjedinjenim Državama. Najčešći tipovi nasljednih bolesti srca su koronarna arterijska bolest (CAD) i hipertenzija.

CAD je uzrokovan nakupljanjem plaka i kolesterola na unutrašnjim zidovima arterija. Utiče na protok krvi i kiseonika do srca. CAD se vremenom pogoršava i jedan je od vodećih uzroka srčanih udara u Sjedinjenim Državama.

Visok krvni pritisak, s druge strane, nastaje kada vaše srce radi previše da bi gurnulo krv u vaše arterije.
Ako vaš roditelj ima srčanu bolest, vaš rizik može biti povećan, ali možete smanjiti rizik ili barem upravljati simptomima na odgovarajući način. Neke promjene načina života koje mogu pomoći uključuju zdravu ishranu, redovno vježbanje, održavanje zdrave tjelesne težine, ograničavanje konzumacije alkohola, izbjegavanje pušenja i posjete liječniku radi redovnih pregleda.

2.Astma
Astma je bolest pluća uzrokovana alergijama, zagađivačima zraka, dimom, plijesni, grinjama, životinjama i drugim okidačima. Osobe s astmom mogu osjetiti stezanje u grudima, kašalj, otežano disanje i piskanje.

Kako smanjiti rizik

Ograničavanje izloženosti okidačima je najbolji način da se izbjegnu simptomi astme. Takođe ćete želeti da zadržite lekove sa sobom u slučaju da razvijete simptome.

3. Dijabetes
Jedna od tri osobe u Sjedinjenim Državama ima dijabetes. Može biti uzrokovano genetskim faktorima, faktorima okoline i načinom života. Bilo da se radi o dijabetesu tipa 1 ili tipa 2, to je kronična bolest koja se mora rano otkriti i liječiti jer može dovesti do ozbiljnih komplikacija poput sljepoće, amputacije, bolesti srca i zatajenja bubrega.

Kako smanjiti rizik

Djeca oboljelih od dijabetesa imaju veću vjerovatnoću da razviju bolest. Međutim, možete smanjiti rizik ili bolje upravljati simptomima smanjenjem unosa šećera i masti, održavanjem zdrave težine, redovnim vježbanjem, izbjegavanjem stresa i savjetovanjem s liječnikom za odgovarajući tretman.

4. Depresija
Čak i danas, u 21. veku, naučnici nastavljaju da proučavaju faktore koji doprinose sledećim mentalnim stanjima i bolestima. Samo zato što neko u vašoj porodici ima depresiju ne znači da ćete razviti depresiju, ali veća je vjerovatnoća da ćete razviti depresiju ako svi u vašoj porodici pate od depresije.

5. Rak
Rak dolazi u mnogim oblicima. Uzrokuje ga nekontrolirani rast i širenje abnormalnih stanica u određenim dijelovima tijela. Pored izbora načina života, genetski i okolišni faktori mogu doprinijeti nastanku raka. Neki od najčešćih tipova raka uključuju rak pluća, dojke i prostate.

Rak pluća uzrokuje najveći broj smrtnih slučajeva od raka kod muškaraca i žena u Sjedinjenim Državama.

Kako smanjiti rizik

Rizici i simptomi variraju ovisno o vrsti raka. Općenito, možete pomoći u smanjenju rizika zdravom prehranom, redovnim vježbanjem, izbjegavanjem pušenja, ograničavanjem konzumacije alkohola i redovnim zdravstvenim pregledima, izvještava Tanet Health.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here