Po internetu je počeo kružiti videozapis koji prikazuje kako se bere jedno od najomiljenijih voća – borovnice.

Borovnica je grm koji pripada porodici Vrijesovki (Ericaceae) i može dostići visinu od 20 do 50 cm. U Hrvatskoj je rasprostranjena u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvate u svibnju i lipnju, dok sazrijeva od lipnja do kolovoza. Plodovi su okrugle bobice tamnoplave boje, promjera od 5 do 10 mm, sa kožastim ovojem i karakterističnog kiselkasto-slatkog okusa. Sadrže organske kiseline, minerale, tanine i boje.

Berba borovnica se obavlja u nekoliko navrata, obično 3 do 7 puta u razdoblju od 5 do 8 dana, jer bobice ne sazrijevaju istovremeno. Trajanje berbe varira od 6 do 8 tjedana, ovisno o sorti i klimatskim uvjetima. Važno je paziti da se prilikom branja ne oštete plodovi.

U videu koji je postao viralan, prikazano je kako se borovnice beru na jedinstven način, koristeći neobičnu metalnu spravu koju mnogi opisuju kao “vilicu” ili “češalj”. Radnici na polju koriste tu spravu kako bi prošli kroz grm borovnice i nježno uhvatili bobice, ne oštećujući ih, te ih prebacuju u posudu.

“Mislio sam da znam kako se bere borovnica, ali ovako nešto nisam očekivao”, napisao je jedan korisnik društvenih mreža, a mnogi su se s njim složili.

“Ovo je prvi put da vidim ovakav način berbe borovnica”, komentirala je jedna osoba, dok je druga izrazila želju da isproba rad na polju borovnica nakon gledanja videa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here