Jovana Jeremić ne prestaje plijeniti pozornost javnosti, a ovom je prilikom podijelila svoja razmišljanja o svojim postignućima kao i uvide u svoju osobnost i profesionalni život.

Govornica je raspravljala o “fenomenu” koji okružuje njezino ime i priznala da zna da je mnogi pojedinci pokušavaju oponašati, iako ona vjeruje da se to ne može ponoviti.

Jovana je u emisiji “Pričaonica” izjavila da je njeno prisustvo u Srbiji jedinstveno i nezamenljivo, uz tvrdnju da se ono nikada ne može ponoviti. Savjetuje protiv bilo kakvih pokušaja njezinog kopiranja, unatoč tome što primjećuje mnoge kolegice i mladiće koji je pokušavaju oponašati. Pojedini mentori pokušavaju na silu oblikovati Jovanu Jeremić, no ona ističe da je to uzalud.

Ona vjeruje da nije proizvod ničijeg dizajna; nego ju je stvorio Bog. Jovana inzistira na tome da nije oponašala druge kako bi postigla sebe, izjavljujući da joj je suđeno zasjati kao zvijezda i prigrliti teret koji nosi biti javna osoba. Iako priznaje da se suočavala sa skandalima, opisuje ih kao pozitivne provokacije, a ne kao afere.

Prema njenim riječima, jedinstvena energija koju posjeduje ne može se kupiti i nitko joj ne može utisnuti u dušu. Ova bit je ono što je izdvaja od drugih, a podijelila je i koje promjene smatra potrebnima za svoju sreću.

Želim voditi drugačiji život. Moje dvadesete bile su ispunjene značajnom borbom, borbom koja je bila intenzivna i koja je sada dovela do pojave ovih trauma. Iako još ne raspravljam o tome, doći će dan kada ću podijeliti svoju priču, ali tek nakon što ključne osobe uključene preminu; do tada, odlučujem šutjeti jer se obvezujem biti muškarac do samog kraja.

Žudim za trenutkom opuštanja jer se osjećam preplavljeno poslom i obavezama. Svaki nastup čini mi se kao pitanje života i smrti. Moja strast leži u mojoj predstavi, s ciljem da donesem radost publici… Pritisak s kojim se suočavam je golem. Nastojim postići rejting bez ovisnosti o Pinkovim…

Moja konkurencija je sama sebi i znam da tome trebam stati na kraj. Ne mogu dopustiti da posao bude traumatičan, jer bi me težina odgovornosti mogla smrviti… Ipak, smatram da je nemoguće baviti se svojim poslom bez brige o tim metrikama.

Bonus tekst

Osip se može pojaviti odmah nakon uzimanja lijeka ili se može razviti nekoliko tjedana kasnije, obično zbog alergijske reakcije. Ako se ne liječe, bolni osipi povezani s dva često propisivana antibiotika mogu prerasti u sepsu opasnu po život, zbog čega je nužno njihovo brzo uklanjanje.

Studija koja je trajala dva desetljeća otkrila je da primjena ovih lijekova, koji se obično propisuju za razne infekcije poput upale pluća i infekcija mokraćnog sustava, može dovesti do smrtonosnih komplikacija u 20 do 40 posto slučajeva. Liječnici uključeni u istraživanje naglašavaju nužnost da pružatelji zdravstvenih usluga razmotre sigurnije alternative.

Ova važna informacija pojavila se u cijenjenom medicinskom časopisu JAMA Network. Značajna studija provedena u kanadskom zdravstvenom centru Sunnybrook uključivala je procjenu zdravlja preko 100 000 osoba u dobi od 66 i više godina kojima su bili propisani oralni antibiotici. Prema izvješću Daily Maila, svrha istraživanja bila je istražiti štetne učinke povezane s tim lijekovima.

U razdoblju od više od dvadeset godina otkriveno je da je značajan postotak pacijenata, točnije 20 posto, tražio bolničku njegu zbog teških kožnih osipa, koji se često nazivaju kožnim reakcijama na lijekove. Ovi se osipi mogu pojaviti kao alergijski odgovor na lijek odmah nakon gutanja ili nekoliko tjedana kasnije.

Općenito, ovaj odgovor uglavnom utječe na kožu, što dovodi do velikih, živo crvenih i ljuskavih područja. Ipak, ako se ne riješi, može se razviti u opasnu pretjeranu reakciju imunološkog sustava. U iznimnim slučajevima to može rezultirati sepsom, uzrokujući napad imunološkog sustava, što može dovesti do zatajenja više organa i, u određenim situacijama, smrti.

Antibiotici koje su kanadski istraživači identificirali kao najvjerojatnije krivce za ovu reakciju su sulfonamidi i cefalosporini. Cefaleksin, varijanta cefalosporina, često se propisuje za liječenje raznih bolesti kao što su upala pluća, meningitis, sepsa i infekcije mokraćnog sustava, slično penicilinu. Nadalje, cefaleksin se često daje djeci koja su alergična na penicilin za liječenje infekcija uha.

Trimetoprim se često propisuje uz sulfonamide za liječenje infekcija mokraćnog sustava, upalnih bolesti crijeva, malarije i brojnih infekcija kože, očiju i vagine. Dr. Din Egit iz Doncastera primijetio je da liječnici opće prakse u tom području često propisuju obje vrste antibiotika za različite infekcije, iako su sulfonamidi obično favorizirani. Spomenuo je za Daily Mail da su ovi sulfonamidi prepoznati po svojoj isplativosti i učinkovitosti.

Cefalosporini se sada rjeđe propisuju zbog sve veće otpornosti koju razvijaju mnogi pojedinci. Prema Davidu Juurlinku, šefu Odjela za kliničku farmakologiju i toksikologiju u Sunnybrook Health Sciences Centeru i internistu, “reakcije na lijekove opasne po život, iako su neuobičajene, ipak se događaju.” Naglasio je važnost toga da pacijenti budu svjesni mogućih simptoma poput osipa i groznice, koji se mogu pojaviti tjednima nakon uzimanja lijeka ili čak nakon njegovog prestanka.

Prema Juurlinku, ovo naglašava važnost propisivanja antibiotika pažljivo i samo kada je to doista neophodno. Razni lijekovi mogu uzrokovati osip, uključujući antibiotike, lijekove protiv napadaja, lijekove za giht, pa čak i nesteroidne protuupalne lijekove koji se izdaju bez recepta. Iako se ozbiljne reakcije javljaju, većina osipa izazvanih lijekovima može se učinkovito liječiti.

“Prema alergičarki Eriki Li, postoje ohrabrujuće vijesti u vezi s pacijentima koji su potražili liječničku pomoć zbog ovih reakcija u bolnici”, izjavila je. “Srećom, većina tih osoba uspjela je otići bez prijema, pružajući sigurnost i liječnicima i pacijentima.

Dr. Li je naglasio kritičnije slučajeve, otkrivši da je dvadeset posto pacijenata primljenih u bolnicu zbog teških reakcija zahtijevalo liječenje na odjelu intenzivne njege. Nadalje, istaknula je da je pet posto hospitaliziranih nažalost preminulo, istaknuvši nužnost opreznog propisivanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here