Stručnjaci iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS) ističu da je trenutno ključno vreme za zaštitu jabuka od napada raznih štetočina poput krastavosti, pepelnice, lisnih vaši i smotavca, prenosi Agroklub.

“Sudeći prema prognozama, očekuje nas period nestabilnog vremena sa padavinama od sredine nedelje. Stoga se preporučuje primena hemijske zaštite putem fungicida za preventivnu i kurativnu akciju. Glavni cilj je zaštita lišća i mladih plodova jabuke od pepelnice i krastavosti plodova (Venturia inaequalis)”, navode iz PIS-a.

jabuke

Kako se boriti protiv ovih štetočina?

Jabuke se trenutno nalaze u fazi razvoja plodova, te se preporučuje primena registrovanih preparata koji sadrže aktivne materije poput dodina, pirimetanila i elementarnog sumpora radi zaštite od pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha).

Što se tiče lisnih vaši, proizvođačima se preporučuje primena insekticida na bazi acetamiprida kako bi se sprečio napad jabukinog smotavca (Carpocapsa pomonella).

Lisne vaši su među najčešćim štetočinama na biljkama jer isisavaju hranljive sokove iz njih, što može dovesti do ozbiljne štete. Ukoliko to vremenski uslovi dozvoljavaju, mogu se uklanjati ručno, mehanički. Takođe, zaražene listove i stabljike možete ukloniti, a biljke možete i oprati snažnim mlazom vode, što je najbolje raditi rano ujutro ili kasno popodne, izbegavajući najtoplije delove dana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here