Savjeti kardiologa o tjelesnoj aktivnosti i zdravlju srca

Cijenjeni kardiolog, prof. dr. Petar Otašević, nedavno je podijelio vrijedan savjet koji bi svatko trebao imati na umu: kako bi odredili svoj maksimalni broj otkucaja srca, potrebno je oduzeti svoju dob od 220. Ova jednostavna formula može pomoći pojedincima u postizanju optimalnog intenziteta vježbanja, posebno u kontekstu kardiovaskularnog zdravlja.

Značaj umjerenosti u vježbanju

Iako se preporučuje redovita tjelesna aktivnost, ključno je pristupiti vježbanju s oprezom. Intenzivno vježbanje može povećati rizik od srčanog udara ili zastoja, posebno kod osoba srednjih godina i starijih. Dr. Otašević ističe važnost individualnih zdravstvenih pregleda prije nego što se odlučite na novi režim vježbanja. Ovi pregledi, koji uključuju mjerenje krvnog tlaka, laboratorijske pretrage, EKG i ultrazvuk srca, ključni su za osiguranje sigurnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću.

Preporučena razina tjelesne aktivnosti

Preporučena razina tjelesne aktivnosti iznosi ukupno 150 minuta tjedno, a ovo ne mora nužno uključivati vježbanje u teretani. Svaka vrsta tjelesne aktivnosti koja vam odgovara – poput hodanja, brzog hodanja, trčanja, vožnje bicikla ili plivanja – može pozitivno utjecati na vaše zdravlje. Ovaj pristup omogućava ljudima da pronađu aktivnost koja im odgovara, čime se povećava šansa da ostanu dosljedni.

Važnost kardiovaskularnih vježbi

Kardiovaskularne aktivnosti, poput trčanja i plivanja, imaju značajan povoljan utjecaj na srce i cijeli kardiovaskularni sustav. Ove aktivnosti ne samo da povećavaju izdržljivost, već i pomažu u upravljanju težinom sagorijevanjem kalorija. Aerobni treninzi angažiraju sve skupine mišića, uključujući srce, što rezultira efikasnijim korištenjem kisika i sagorijevanjem pohranjene masti.

Savjeti za sigurno vježbanje

Stručnjaci savjetuju da osobe srednjih godina poduzmu određene mjere opreza prije nego se upuste u rutinu vježbanja, posebice ako planiraju ići u teretanu. Procjena cjelokupnog zdravstvenog stanja je ključna. Osim kardioloških pregleda, važno je pratiti vlastite reakcije tijela na vježbanje, posebno u vezi s otkucajima srca.

Dr. Otašević snažno naglašava važnost slušanja vlastitog tijela i praćenja otkucaja srca. Pravilno planiranje i umjerenost u tjelesnoj aktivnosti mogu značajno poboljšati vaše kardiovaskularno zdravlje i cjelokupnu kvalitetu života. Prije nego započnete s novim režimom vježbanja, savjetovanje sa zdravstvenim stručnjakom može biti ključno za osiguranje sigurnog i efikasnog pristupa tjelesnoj aktivnosti. Uzimajući u obzir ove savjete, možete stvoriti zdraviju budućnost za sebe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here