Izazovan Put do Zdravlja: Post od Sardina kao Nova Dijeta
U svijetu gdje se dijete i postovi često mijenjaju, jedan intrigantan pristup prehrani privukao je pažnju javnosti. Riječ je o 72-satnom postu koji se temelji isključivo na konzumaciji sardina. Ova neobična dijeta, koju popularizira dr. Annette Bosworth, poznatija kao dr. Boz, privukla je pažnju mnogih, a među njima je i 62-godišnja umirovljena vojna terapeutkinja Jane Kramet. Kramet je odlučila isprobati ovu metodu nakon što je na vagi vidjela težinu od 89 kilograma.

Dr. Boz, koja je bila suočena s vlastitim zdravstvenim izazovima, uključujući bolove u stopalima i ovisnost o hrani, tvrdi da su sardine izvrstan izvor proteina, omega-3 masnih kiselina, vitamina D i kalcija, uz nisku kalorijsku vrijednost. Ova riba se često preporučuje kao ključna komponenta zdrave prehrane zbog svojih brojnih prednosti, uključujući smanjenje upale i podršku zdravlju srca. Zbog toga je odlučila koristiti dijetu sa sardinama.

Jane Kramet, koja je u svojoj najtežoj fazi težila 108 kilograma i borila se s plantarnim fasciitisom, doživjela je značajan gubitak težine zahvaljujući dijeti temeljenoj na mesu, s kojom je započela 2020. godine. Iako je izgubila 65 kilograma, do svibnja se ponovno suočila s izazovima i odlučila je primijeniti dr. Bozine savjete o postu od sardina. Jednostavno je odlučila zbog svoga zdravlja da smrša, imala je veliku težinu koju je htjela skinuti i osjećati se bolje i zdravije.

  • Nakon što je krenula na trodnevni post, Kramet je svaki dan konzumirala četiri konzerve sardina uz dodatak MCT ulja, čime je osigurala unos od oko 1500 kalorija dnevno. “Nisam gladna”, izjavila je Kramet, naglašavajući kako se osjećala energično i zadovoljno. U prvih nekoliko tjedana uspjela je izgubiti šest kilograma eliminirajući višak tekućine iz tijela.

Ipak, dijeta koja se sastoji isključivo od sardina nije bez svojih nedostataka. Prehrana bogata ribom može donijeti brojne zdravstvene koristi, ali dr. Masarat Jilani iz Velike Britanije upozorava na moguće rizike. Ona naglašava da sardine nedostaju vlaknima, što može dovesti do probavnih problema poput zatvora. Zdravlje crijeva je od vitalnog značaja za cjelokupno zdravlje, a vlakna su ključna komponenta koja se često zanemaruje u ovakvim dijetama. Zbog toga je vrlo bitno da se koristi međuobroci sa voćem kako bi regulisali probavu i nadoknadili druge nedostatke.

Osim toga, mnoge konzervirane sardine dolaze s visokim udjelom natrija, što može povisiti krvni tlak i staviti dodatni pritisak na bubrege. Prema Jilanijevim riječima, važno je imati na umu da je umjerenost ključna. Dijetetske smjernice za Amerikance sugeriraju da bi odrasli trebali konzumirati najmanje 227 grama plodova mora tjedno, a sardine su posebno cijenjene zbog svog nutritivnog profila.

Unatoč izazovima, mnogi ljudi su i dalje privučeni ovom dijetom. Novinar Luk Vinki, koji je sudjelovao u 24-satnom postu sa sardinama, dijelio je svoje iskustvo, navodeći da nije uspio završiti izazov. Na kraju je bio prisiljen kupiti čips zbog vrtoglavice i slabosti, ističući kako su stroga ograničenja u prehrani bila previše zahtjevna.

Iako neki korisnici izvještavaju o pozitivnim efektima poput gubitka težine i povećanja razine energije, mnogi stručnjaci smatraju da je potrebno dodatno istraživanje kako bi se procijenila sigurnost i dugoročna učinkovitost ovakvih dijeta. U konačnici, svaka dijeta zahtijeva individualni pristup i promišljanje o dugoročnim posljedicama za zdravlje.

  • Priče poput Krametove potiču javnost na razmišljanje o vlastitim prehrambenim navikama i važnosti konzultacija s nutricionistima ili liječnicima prije nego što se upuste u ekstremne dijete. U svijetu gdje su brze dijete često na meti kritike, Krametovo iskustvo može poslužiti kao podstrek za promišljeno pristupanje vlastitom zdravlju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here