Tiktokerka Rabiatul Adavija podiže svest o hipertrihozi kroz snimke s devojčicom

U svetu društvenih mreža, priče koje razbijaju stereotipe i pružaju novu perspektivu na često marginalizovane teme postaju sve važnije. Rabiatul Adavija, popularna tiktokerka iz Malezije, pronašla je svoju misiju u podizanju svesti o hipertrihozi, genetskom poremećaju koji se manifestuje kao prekomeran rast dlaka na telu, uključujući i lice. Njena priča počinje u bolnici, gde je slučajno upoznala devojčicu koja boluje od ovog sindroma. Nikada prije nije znala da postoji ovakvo nešto dok se nije susrela s tim u samoj praksi. Svakim danom to joj je postajao zanimljivije.

Hipertrihoza, poznata i kao sindrom vukodlaka, veoma je retka pojava koja se može javiti i kod muškaraca i kod žena, a karakterišu je duže i deblje dlake koje rastu na mestima gde obično ne bi trebalo da ih ima. Ovaj poremećaj je prvi put opisan u 17. veku, a iako nije opasan, može značajno uticati na kvalitet života osoba koje od njega pate, posebno kada je reč o socijalizaciji i samopouzdanju.

Kada je Rabiatul prvi put srela devojčicu, bila je očarana njenim jedinstvenim izgledom. U razgovoru sa roditeljima, saznala je da su se suočili s mnogim preprekama tokom odrastanja njihove ćerke. “Doktor nije znao šta je uzrok. Dežurna sestra se onesvestila odmah po rođenju deteta,” ispričala je majka, otkrivajući kako su se osećali kada su prvi put ugledali svoju bebu.

  • Ovaj trenutak inspirisao je Rabiatul da započne svoju misiju. Njene video objave na TikToku brzo su postale viralne, a zahvaljujući njoj, mnogi ljudi su počeli da razumeju prirodu hipertrihoze. Rabiatul je istakla da njeni video snimci nisu samo zabavni; oni imaju važnu svrhu – da razbiju predrasude i pokrenu razgovor o temi koja često ostaje u senci.

Kroz svoje objave, ona naglašava važnost prihvatanja različitosti i pokazuje kako se devojčica, uprkos svom izgledu, ponaša kao svako drugo dete. Rabiatul smatra da je važno da se takve priče dele, kako bi se ljudima skrenula pažnja na izazove s kojima se suočavaju oni koji se razlikuju od “norme”. Kroz objave i snimke htjela je samo da svijetu prikaže da je ovo danas normalna stvar, da ne treba osobu gledati kao da je neko čudo, već da se te osobe prikažu u društvu kao i svi ostali.

Hipertrihoza može dovesti do različitih emocionalnih i psiholoških problema kod osoba koje se s njom suočavaju. U društvu koje često favorizuje određene estetske standarde, osobe s ovakvim poremećajem mogu se osećati izolovano ili manje vredno. Rabiatul se nada da će njen rad pomoći da se smanje stigme i predrasude prema ljudima s ovim stanjem.

Osim što podiže svest, Rabiatul takođe želi da pruži podršku roditeljima čija deca pate od hipertrihoze. U mnogim slučajevima, roditelji se suočavaju s istim predrasudama i ne razumevanjem, te im je podrška izuzetno važna. Rabiatul je saznala da mnogi od njih ne znaju kako da se suoče s reakcijama okoline ili kako da pomognu svojoj deci da izgrade pozitivno samopouzdanje.

Kroz svoje video snimke, Rabiatul pokušava da pruži uzor drugima, pokazujući da svaka osoba, bez obzira na fizičke karakteristike, zaslužuje ljubav i poštovanje. Ona i devojčica provode vreme zajedno, igraju se i smejuci se, pokazujući kako se može uživati u životu bez obzira na izazove.

Kroz priču o devojčici s hipertrihozom, Rabiatul ne samo da podiže svest o ovom retkom poremećaju, već i pokazuje kako ljubav, prijateljstvo i razumevanje mogu učiniti svet lepšim mestom za sve. Ova tiktokerka iz Malezije postala je glas onih koji često ostaju neprimećeni, dok njen rad nastavlja da inspiriše ljude širom sveta.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here