Kako lako umnožavati lavandu u proljeće

Lavanda je prekrasna i mirisna biljka koja ne samo da obogaćuje naš vrt, već ima i mnoge korisne osobine. Ako želite umnožiti lavandu i osigurati si vlastitu berbu bez kupovine novih biljaka, evo kako to možete učiniti na jednostavan način.

Priprema biljke

U proljeće je idealno vrijeme za rezanje lavande. Prvo, ojačajte i podmladite biljku rezanjem. Preporučuje se uklanjanje trećine biljke, fokusirajući se na mlađe izbojke, dok starije drvenaste dijelove ostavljate netaknute. Starije biljke možete radikalno skratiti, skraćujući ih za tri četvrtine, čime ćete potaknuti jači rast i veću proizvodnju cvjetova. Također, važno je jesenjom rezidbom ukloniti procvale izbojke kako biste spriječili lomljenje biljke tokom zime.

Potrebni materijali

Za razmnožavanje lavande trebat će vam:

  • Zdrava lavanda bez cvjetova
  • Oštar nož
  • Lonac prečnika 10 cm
  • Supstrat bogat hranljivim tvarima i propusan
  • Stimulator korijenja (može se koristiti i cimet)
  • Plastična vrećica

Postupak umnožavanja

  1. Biranje izdanaka: Odaberite zdrave bočne izdanake s glavne biljke. Pazite da izdanak ima donji dio pričvršćen za glavnu stabljiku, jer je to važno za uspješno ukorjenjivanje.
  2. Priprema izdanaka: Oštrim nožem uklonite male izbočine na donjoj strani izdanka. Zatim, uklonite donje parove listova kako biste dobili golu stabljiku koja će biti umetnuta u supstrat. Ova gola stabljika omogućit će čvrsto ukorjenjivanje.
  3. Stimulator korijenja: Na donjem dijelu stabljike nanesite stimulator korijenja ili cimet, što će pomoći u bržem ukorjenjivanju i zaštiti od plijesni ili truleži.
  4. Sadnja: Stavite reznice oko perimetra saksije, koristeći supstrat pomiješan s pijeskom (u omjeru 1:1). Dobro zalijte tlo.
  5. Pokriće: Posudu prekrijte plastičnom vrećicom kako biste održali vlažno okruženje oko reznica. Lonac postavite na toplo i sjenovito mjesto.
  6. Uklanjanje vrećice: Nakon 4-6 sedmica, kada započne proces ukorjenjivanja, odsecite dio plastične vrećice kako biste poboljšali cirkulaciju zraka. Nakon nekoliko sedmica, potpuno uklonite vrećicu.
  7. Presadnja: Kada se reznice dovoljno ukorijene, presadite ih u pojedinačne saksije ili u zemlju.

Alternativna metoda

Za one koji žele isprobati drugačiji pristup, postoji i metoda s vodom. Izdanak se odvoji na isti način, a zatim se stavi u staklenu čašu s vodom. Ova metoda često daje rezultate nakon 8-10 dana, kada se korijenje formira, te se tada može presaditi u saksiju.

Njega starijih lavandi

Ako imate lavandu koja godinama nije rezana, važno je napraviti temeljit rez u proljeće. Skraćivanje starijih stabljika podstiče novi rast i osigurava zdraviju biljku. Uklonite sve osušene ili mrtve dijelove, a starije stabljike možete skratiti do ¾ dužine.

Umnožavanje lavande u proljeće može biti jednostavno i isplativo. Sa pravim pristupom i malo pažnje, možete stvoriti predivne nove biljke koje će obogatiti vaš vrt i donijeti mirisne cvjetove u vaše okruženje. Sretno sa vašim vrtlarenjem i ne zaboravite nam poslati vaše fotografije iz dvorišta!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here