Detoksikacija: Znanstveni pristup i savjeti dr. Dejana Ćubrila
U današnjem svijetu, detoksikacija je postala popularna tema koja privlači pažnju mnogih. Međutim, ugledni stručnjak za sportsku medicinu i profesor filozofije dr. Dejan Ćubrilo ističe da je potrebno promatrati detoksikaciju kao proces koji zahtijeva metodički pristup, a ne kao kratkoročnu modnu pomamu. Njegovi stavovi i savjeti mogu pomoći ljudima da razumiju suštinu ovog procesa i kako ga pravilno provesti.

Dr. Ćubrilo naglašava da detoksikacija ne bi trebala biti povezana s ekstremnim dijetama poput postova ili konzumacije određenih sokova samo na kratko. Umjesto toga, detoksikacija bi trebala biti stalan, uravnotežen proces koji uključuje promjene u prehrambenim navikama kako bi se spriječilo nakupljanje toksina u organizmu.Svaka odrasla osoba bi trebala da vrši detoksikaciju kako bi održala svoje zdravlje na najbolji mogući način. “Nakupljanje toksina može dovesti do različitih zdravstvenih problema, a važno je utvrditi uzroke tih problema”, objašnjava dr. Ćubrilo. On ističe da loša probava može omogućiti rast štetnih mikroorganizama u tijelu, što dodatno pogoršava situaciju.

  • Jedan od ključnih problema o kojima se raspravlja u kontekstu detoksikacije je i prekomjerna konzumacija masne hrane. Osobe s masnom jetrom često imaju povišene razine inzulina, koji je odgovoran za skladištenje masti u jetri. “Važno je shvatiti da konzumacija hrane ne uzrokuje odmah povećanje kolesterola, no redovita konzumacija masne hrane može ometati probavu i dovesti do porasta razine inzulina, što posljedično povećava kolesterol”, napominje dr. Ćubrilo.

Umjesto naglih promjena u prehrani, dr. Ćubrilo preporučuje postepeno uvođenje zdravih namirnica bogatih antioksidansima, poput voća i povrća. Preporučuje se konzumacija oko 50 do 100 grama ovih namirnica dnevno kako bi se poboljšalo opće zdravstveno stanje i smanjila razina kolesterola. Šarena i vizualno privlačna biljna hrana ne samo da poboljšava probavu, već i pozitivno utječe na zdravlje žučnih kanala.

Osim prehrane, dr. Ćubrilo ukazuje i na popularne detox sokove koji se često smatraju brzim rješenjem za pročišćavanje organizma. Dovoljno je makar jednom sedmično da unosite u svoj organizam detox sokove. “Iako se sokovi pažljivo pripremaju, njihov utjecaj na tijelo još uvijek nije potpuno razjašnjen”, kaže on. Naime, sokovi mogu povisiti razinu inzulina, što može inhibitirati razgradnju masnoće i uzrokovati nakupljanje masti u jetri. Stoga se preporučuje umjerenost u njihovoj konzumaciji, a idealno je birati sokove koji zadržavaju vlakna i sjemenke.

Dr. Ćubrilo također naglašava važnost pažljivog odabira namirnica tijekom detoksikacije. “Preporučljivo je izbjegavati mliječne proizvode i jaja, osobito za osobe starije od 30 godina, jer ti proizvodi mogu otežati probavu”, savjetuje. On dodaje da bi se trebali birati kuhana jela i povrće, što može olakšati probavu i smanjiti opterećenje jetre.

Jedna od ključnih spoznaja koje dr. Ćubrilo ističe je važnost prirodnih lijekova za poboljšanje probave. Smokve i datulje, prema njegovim riječima, mogu poslužiti kao prirodni “bageri” koji pomažu u čišćenju crijeva. “Preporučujem da se smokve i datulje natapaju u vodi i konzumiraju prije spavanja, što može poboljšati probavu i osigurati revitalizirajući učinak”, savjetuje.

U konačnici, dr. Ćubrilo poziva na sveobuhvatan pristup detoksikaciji, koji uključuje pravilnu prehranu, umjerenost u konzumaciji raznih napitaka, kao i svjesnost o vlastitom tijelu. Detoksikacija nije samo jednokratni postupak, već dugotrajan proces koji zahtijeva promjene u načinu života. Njegovi savjeti mogu pomoći mnogima da postignu bolje zdravlje i kvalitetu života.

Za sve dodatne informacije i savjete o detoksikaciji i zdravlju, preporučuje se poslušati dr. Čubrila u emisiji “Ordinacija” na RTS-u, gdje će detaljnije objasniti kako pravilno pristupiti ovom važnom procesu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here