Ruskinje Ekatarina i Elena, dve nerazdvojne drugarice, nisu ni slutile da će im se tog 30. septembra 2000. godine, kada su krenule na proslavu praznika mučenica Ljubav, Vera i Nada, sudbina pripremiti neverovatnu situaciju koja im je promenila živote iz korena. Naime, na svojoj koži su osetile nezamislive stvari, a ceo slučaj je šokirao svet. U tom trenutku, Ekatarina je imala 14, a Elena 17 godina.

  • Viktor Mohov, stanovnik Rjazanjske oblasti, kojeg su novinari prozvali “luđakom iz Skopina”, oteo je i silovao dvije djevojke gotovo četiri godine. Sve se dogodilo samo 150 kilometara od Moskve, a kraj priče je nezamisliv.

    Što se dogodilo te kobne noći?Dok su se tinejdžerice vraćale kući, iza njih se zaustavio automobil u kojem ih je povezao Viktor Mokov (48), radnik lokalne tvornice automobila. On je tada bio sa svojom “djevojkom” Jelenom Badukinom (25) (što se kasnije pokazalo neistinom), Ekatarina i Elena su mislile da su sigurne i par im je želio pomoći. Dogovorili su se da će ih odvesti kući.

    Međutim, u autu ih Victor snabdijeva votkom i velikom količinom sedativa. Ošamućene, odvezao ih je u grad u kojem je Skopin živio, gdje su se djevojke probudile u podrumu, oko tri metra iznad zemlje, odakle se nitko nije mogao čuti njihov krik.

    Godinama je gradio užasna mjesta zločinaMokov je ćeliju gradio tri godine. U sobi dugoj i širokoj oko 3 metra sve je napravio ručno. Iznad podruma je prostorija u koju se ulazi kroz skrivena vrata. Sam Morkov jedva je mogao proći kroz ovaj otvor.Od tog trenutka počele su četiri godine agonije za Ekaterinu i Elenu. Posvjedočili su kasnije da ih je Mokov svakodnevno bičevao gumenim crijevom i silovao.

Ponekad, kad su se opirali, uskraćivao im je hranu i prekidao im je struju tijekom oštrih ruskih zima. Osim toga, pustio bi zrak u podrum kako bi ograničio kisik. Kad bi ih silovao, odveo bi ih u posebnu prostoriju u podrumu koja je bila prekrivena isječcima iz pornografskih časopisa i zadirkivao ih.- Imamo dva kreveta na kat i spavamo zajedno. U početku smo cijeli dan ležali, plakali i grlili jedno drugo. Nakon šest mjeseci počeli smo spremati krevete, čistiti i raditi sve što je izgledalo kao normalan život kako ne bismo razmišljali o tome kroz što prolazimo. “ rekla je Katja.

Lena je, pak, istaknula kako su molili svaki dan i nisu gubili nadu u spas.- Umiremo od straha, ali ima nade. Želimo vjerovati da će nas jednog dana pustiti, iako nam je i sam puno puta rekao: “Zašto bih vas pustio, bilo bi vas puno lakše ubiti.” Unatoč tome, nismo izgubili nadu, uvijek smo spremni i sa sobom nosimo papirić s našom porukom i informacijama ako postoji mogućnost da zatražimo pomoć, rekla je Lina, koja je bila zatvorena s Katjom. Bile su njegove seksualne robinje.

Dodao je da je bio vrlo bezosjećajan čovjek i da se nikako nisu mogli naviknuti na njegov smrad.- On je okrutan, zao, lukav, podmukao i kukavica. Lena je rekla da uvijek smrdi i da se nikad ne možemo naviknuti na to.

Kako bi ostale zdrave i spriječile da padnu u očaj, djevojke se odvlače od užasa koje proživljavaju vježbanjem, čitanjem i pisanjem pjesama. Mokov im je 1. svibnja 2001. poklonio crno-bijeli televizor.- Bili smo oduševljeni, istaknuli su, a čak smo i reklamu gledali s uzbuđenjem.Predstava potpuno mijenja njihov dotadašnji život u podrumu. Priča Sabine Darden koju su gledali na TV-u dala im je nadu jer je riječ o ženi koja je uspjela pobjeći svom zlostavljaču u Belgiji.

Kako je vrijeme prolazilo, Mokov je počeo popuštati prema njima. Kupio im je i videorekorder. Gotovo četiri godine kasnije, čak ih je natjerao da izađu iz njegovog podruma kako bi vježbali sat vremena noću. Ali sve je to učinio sa svrhom.Kad se student doseli u susjedstvo i on je također želi uhvatiti, Katya i Lena imaju zadatak da je zavedu. Na taj je način Katya uspjela nabaviti videokasetu s njihovim podacima, koju su morali predati policiji.

Plan im je konačno upalio! 26. travnja 2004. policija je pokucala na vrata podruma i spasila djevojke. Ponovno su viđene točno 1326 dana kasnije.Lena je mogla hodati samo nekoliko koraka. Mirisala je na pljesniv, a koža joj je bila zelena. Kad je puštena, bila je u osmom mjesecu trudnoće s Mohovim trećim djetetom, koje je bilo mrtvorođeno. Nije znala što se dogodilo s drugo dvoje djece koje je ranije rodila.

– Kad sam bila trudna s tim bebama, nisam ih gledala kao djecu, nego kao strane predmete koje mi guraju u tijelo. Ne osjećam ništa prema njima – rekla je.No, nakon što je puštena na slobodu, osjetila je majčinski instinkt i zamolila policiju da pronađe njezino dijete. Nije se ponovno susrela s njima jer nisu pronađeni, kaže da je rastrzana između želje da ih vidi i želje da ih zaboravi.- Znam da bi mi se zgrozila djeca koja se rađaju na tako užasan način. S druge strane, ja sam ih rodila – iskrena je Lena.

Mokov je u svoju obranu iznio šokantnu tvrdnju da je “želio povećati natalitet Rusije, zbog čega je želio puno djece”. Osuđen je na 17 godina prisilnog rada i 2 godine zatvora. Gdje je sada zločinac?Pušten je 3. ožujka 2021. Mokhov će ostati pod upravnim nadzorom sljedećih šest godina. To znači da neće smjeti izlaziti iz kuće noću (22:00 do 06:00). 00), otišli su na mjesta masovnih aktivnosti i napustili Skopski okrug Rjazanjske oblasti bez dopuštenja Ministarstva unutarnjih poslova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here