Razvod kao svakodnevica: Psihološki uvidi dr. Vladimira Đurića

U savremenom društvu, razvodi su postali sve učestalija pojava, a prema statistikama, nepomirljive razlike između partnera najčešće se javljaju u srednjim godinama, posebno u 40-im. Čini se da mnogi ljudi danas olako odustaju od brakova, često bez pokušaja da reše probleme koji su se pojavili. .

Psihijatar dr. Vladimir Đurić, poznat po svojim stručnim uvidima u ljudsku psihologiju i odnose, podelio je svoja razmišljanja o razlozima za rastavljanja i savetima za one koji razmišljaju o braku. Na svojoj Fejsbuk stranici, Đurić je istakao jedan ključni princip koji bi mogao da pomogne partnerima da izbegnu neuspešne brakove: “Nemojte se vjenčavati, niti praviti djecu sa nekim sa kim niste proveli minimum sva četiri godišnja doba.” Potrebno je neko vrijeme da se upoznaju osobe, normalno je da se svaka osoba neće pokazati u pravom svjetlu tokom veze ali ćete barem stvoriti sliku da li je ta osoba baš za vas.

Ova izjava oslikava njegov stav da je važno dati sebi dovoljno vremena da upoznate partnera pre nego što se upustite u ozbiljne obaveze. U tom periodu, par može da sagleda kako se njihov odnos razvija kroz različite sezone, koje često simbolizuju različite faze i izazove u životu. Đurić upozorava da se ulazak u brak bez temeljitog poznavanja partnera može doživeti kao kockanje, gde se rizikuju emocije i budućnost.

  • Dok se mnogi zaljubljeni parovi suočavaju sa snažnim osećajem strasti, koji je najintenzivniji u prvim mesecima veze, Đurić naglašava da bi se ta osećanja trebala uživati bez pritiska na formalizaciju veze. On savetuje da se fokusiramo na uživanje u trenutku, istražujući sve aspekte veze pre nego što se donese odluka o braku. Na taj način, kada dođe vreme za ozbiljne razgovore o budućnosti, partneri će imati jasniju sliku o tome da li su spremni za zajednički život. U današnjici je poznato svima kako mladi parovi jedno vrijeme žive zajedno prije bračne zajednice kako bi vidjeli da li su zapravo jedno za drugo.

Osim toga, dr. Đurić se osvrnuo na ulogu razumevanja i psihološkog rasta u vezi. On ističe da je važno dati sebi i partneru dovoljno vremena da se razviju kao individue, a ne doneti ishitrene odluke na osnovu trenutnih emocija. “Zaljubljenost može biti obmanjujuća”, kaže Đurić, naglašavajući da se prava slika veze često otkriva tek nakon što prođe određeno vreme. “Svako ima pravo da greši i da se kocka”, dodaje, sugerišući da čak i najbolji saveti ne mogu zameniti lično iskustvo. Njegovo uverenje je da, iako je mudro slušati savete, svaki pojedinac treba da donosi odluke na osnovu vlastitih osećanja i situacija.

Ovaj pristup otvara vrata za dublje razumevanje ljubavnih odnosa i njihovu kompleksnost. Savremeni brakovi često se suočavaju sa izazovima kao što su finansijski pritisci, roditeljske obaveze i profesionalni stres, a sve to može uticati na emocionalnu povezanost između partnera.

Na kraju, dr. Đurić završava svoju objavu pozivajući ljude da budu otvoreni prema mogućim greškama, ali i da se upuste u istraživanje svojih emocija. “Kakav bi ovo svet bio da smo svi ziceraši?”, pita se, ističući da je život pun nepredvidivosti i da su ljubavni odnosi često kompleksniji nego što se čini na prvi pogled.

U svetlu ovih reči, jasno je da su savremeni odnosi složeni i da zahtevaju pažljivo razmatranje, razumevanje i, iznad svega, vreme. Ljubav je, bez sumnje, jedna od najlepših emocija, ali je i jedna od najizazovnijih, što čini ovu temu relevantnom za sve one koji teže srećnim i ispunjenim vezama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here