Kako pravilno skladištiti krompir i druge namirnice

U svakodnevnom životu, pravilno skladištenje namirnica može značajno smanjiti otpad hrane i uštedjeti novac. Krompir, kao jedna od najčešćih i najvažnijih namirnica u kuhinji, zahtijeva posebnu pažnju kada je u pitanju njegovo čuvanje. Uz nekoliko jednostavnih savjeta, možete produžiti njegovu svježinu tokom jeseni i spriječiti prerano klijanje.

Sprječavanje klijanja krompira

Jedan od najvećih izazova pri skladištenju krompira je njegovo sklono klijanju. Ovo može umanjiti njegovu kvalitetu i upotrebljivost. Međutim, postoje načini kako da se to izbjegne:

  1. Dodavanje jabuke: Jedan od najefikasnijih trikova za sprječavanje klijanja je dodavanje jabuke u vreću s krompirom. Jabuke ispuštaju etilen, gas koji inhibira klijanje, produžujući svježinu krompira i do osam tjedana.
  2. Idealni uvjeti skladištenja: Krompir najbolje zadržava svježinu kada se čuva na hladnom, tamnom i suhom mjestu, idealne temperature su između 7 i 15 °C. Podrum ili garaža su savršeni prostori, dok je važno napomenuti da krompir ne treba skladištiti u hladnjaku, jer niske temperature mogu pretvoriti škrob u šećer, što rezultira slatkastim ukusom.
  3. Izbjegavanje plastičnih vrećica: Krompir ne smijete čuvati u plastičnim vrećicama, jer one zadržavaju vlagu koja može dovesti do kvarenja. Umjesto toga, koristite papirne ili platnene vreće koje omogućuju dobru cirkulaciju zraka.
  4. Držite luk daleko od krompira: Iako mnogi ljudi skladište krompir i luk zajedno, to nije preporučljivo. Luk ispušta gasove koji ubrzavaju klijanje krompira, pa je važno ove dvije namirnice držati odvojene.

Savjeti za očuvanje svježine drugih namirnica

Osim krompira, pravilno skladištenje može produžiti svježinu i drugih namirnica u vašem domu:

  1. Skladištenje cikle iznad krompira: Ako ciklu i krompir skladištite zajedno, postavite ciklu iznad krompira. Cikla upija vlagu, što može pomoći u sprječavanju kvarenja krompira.
  2. Čuvanje luka u čarapi: Zanimljiv način da produžite svježinu luka je da ga stavite u staru čarapu, povezujući čvorove između svake glavice luka. Ova metoda može pomoći da luk ostane svjež mjesecima.
  3. Produženje svježine banana: Da biste spriječili brzo sazrijevanje banana, stavite plastičnu vrećicu oko njihovih vrhova. Ova tehnika smanjuje emisiju etilena, što usporava proces sazrijevanja.
  4. Čuvanje povrća u aluminijskoj foliji: Povrće poput celera, brokule ili zelene salate može ostati svježe i do četiri tjedna ako ga umotate u aluminijsku foliju i čuvate u hladnjaku. Folija pomaže u zadržavanju vlage.
  5. Pravilno skladištenje rajčica: Rajčice je najbolje skladištiti na sobnoj temperaturi, u posudi obloženoj papirnatim ručnicima. Stabljike treba okrenuti prema gore kako bi se očuvala njihova svježina.
  6. Skladištenje mrkve u pijesku: Korjenasto povrće poput mrkve može se čuvati u pijesku ili piljevini, što pomaže u sprječavanju isušivanja i kvarenja.

  1. Očuvanje sira u pergamentnom papiru: Nakon otvaranja pakovanja sira, zamotajte ga u pergamentni papir umjesto vraćanja u originalno pakovanje. Ova metoda pomaže očuvanju okusa i arome sira duže vrijeme.

Pravilnim skladištenjem krompira i drugih namirnica, možete značajno produžiti njihovu svježinu i smanjiti otpad hrane. Ovi jednostavni, ali efikasni trikovi pomoći će vam da uštedite novac i osigurate da vaše namirnice ostanu svježe i ukusne što je duže moguće. Pomoću ovih savjeta, vaš dom može biti mjesto svježine i kvalitete hrane. Sretno s čuvanjem vaših namirnica i uživajte u dužem roku trajanja i boljem okusu i naravno pišite nam da li ste uspjeli u svom očuvanju 🙂 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here