Falmata, koji je porijeklom iz Nigerije, preživio je nešto nezamislivo. Oteta je u dobi od trinaest godina, sa zlokobnim planom da je iskoriste u bombaškom samoubojstvu. Počinitelji su joj namjeravali pričvrstiti eksploziv na tijelo kako bi bila ubijena u činu terora.

Srećom, Falmata je preživio to iskušenje i izašao neozlijeđen. Falmata je mlada djevojka koja je preživjela nezamisliv tragičan događaj.

Vozila se biciklom vrlo blizu granice s Kamerunom, u posjetu obitelji, kada su je otela dvojica muškaraca na motociklu. Nakon mnogo sati jahanja stigla je do kampa u šumi. Nije mogla odrediti njegovu svrhu. “Bilo je mnogo šatora i improviziranih skloništa.

“Djevojke su bile smještene u šatorima, a ja sam bila jedna od njih devet”, objasnila je Falmata. Ovaj kamp pripada militantnoj organizaciji pod nazivom Boko Haram, koja već godinama širi teror diljem sjeverne Nigerije u cilju uspostave Islamske države.

Iako je pokušala pobjeći, svi su napori bili uzaludni kao i posvuda. Uskoro je trebala imati “izbor” – ili se udati za terorista ili izvršiti misiju.

“Odbio sam se udati rekavši da sam premlad”, prisjetio se Falmata. Malo je znala o pravim implikacijama te “misije”. Život u logoru bio je težak; stalno su se bojali da će ih napasti vladine snage i na kraj pameti razmišljali kako i kada da se udalje. Svakodnevni način života uključivao je dosadan ciklus buđenja, čišćenja, molitve, čišćenja i molitve.

Tako je trajalo dugo dok joj jedan od terorista nije prišao i rekao joj da treba krenuti na važnu misiju. Djevojka po imenu Falmata dovedena je u “salon ljepote” za otete djevojke, gdje su joj sredili frizuru i nokte, te je našminkali.

Sve pod pretpostavkom da se sprema udati, Falmata je iznenadilo kada su joj zakačili eksploziv oko struka. Stajala je u gomili “nevjernika”, s malim detonatorom u ruci.

Približavajući se gomili u obližnjem gradu, imala je dva izbora: pobjeći ili prići bliže i pomiješati se s ljudima.

Na kraju je odlučila pobjeći. Prišla je dvojici muškaraca i zamolila ih za pomoć u uklanjanju eksploziva. Nije znala da su i oni u Boko Haramu, ali u drugoj frakciji. Stoga je ponovno oteta.

Ovo je samo jedan od mnogih jezivih izvještaja o zločinima terorističkih organizacija kao što je Boko Haram. Njezina hrabrost i otpornost već inspiriraju mnoge.

Kada pripovijeda o svojoj muci, postaje jasnije da rat protiv terorizma treba procesuirati, uz podršku potrebnu za zbrinjavanje i njegovih žrtava.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here