Očito je da dobro meso ima i mekoću i okus. U tom smislu, iznijeli smo izvediv prijedlog koji će uz male troškove i odmah donijeti izvrsne rezultate. Bez obzira o kojoj se vrsti mesa radilo – bili to pileći bataci ili goveđi odresci – želimo ga pretvoriti u jelo koje je istovremeno mekano i ukusno.

Među svjetski poznatim kuharima još uvijek se pokazuje kao jedna tema koja izaziva podjele: kako treba tretirati odrezak prije kuhanja.

Siguran sam da znate puno metoda, ali jedan od najjednostavnijih i iznimno učinkovitih načina vjerojatno vam dosad nije prošao kroz život. Samo će standardna soda bikarbona u ovom slučaju igrati vitalnu ulogu kao glavni sastojak za pripremu marinade.

To postiže namakanjem mesa u otopini sode bikarbone i vode, pri čemu se površinski pH mesa povećava, što rezultira mekom i mrvičastom teksturom nakon kuhanja u tavi.

U pokušaju da se pozabavimo time, dok čitatelji stignu do početnih redaka ovog članka, mnogi se vjerojatno pitaju: “Koliko dugo trebam marinirati svoje meso?” Cooksillustrated.com zapravo je napravio test sa sodom bikarbonom u trajanju od 20 minuta i otkrio da se ne razlikuje od stajanja u marinadi 45 minuta.

To je zato što je reakcija na površini mesa, poznata kao kisela reakcija, brza i nema potrebe za dugotrajnim mariniranjem zbog njegove brze prirode. Uzmite samo sodu bikarbonu, artikl koji se nalazi u gotovo svakoj kuhinji.

Imajte na umu da apsorpcija ovog mesa u otopini vode i sode bikarbone podiže pH vrijednost mesa na površini, čime se ono kuha do meke teksture.

U posudu dodajte malo vode, žličicu sode bikarbone i prstohvat soli. Zatim ostavite meso da odstoji u ovoj otopini 20 minuta, po mogućnosti u hladnjaku. Marinada od sode bikarbone obavi svoj posao u samo 20 kratkih minuta.

Ovo rješenje vrijedi za gotovo sve vrste mesa, ali je riba, kao i naknadni način pripreme mesa, beznačajan. Osim toga, okus sode bikarbone meso ni na koji način ne upija jer ona nema moć kontroliranja mirisa ostalih začina.

Ovo je marinada na bazi sode bikarbone primjenjiva na mnoga mesa, osim ribe, i mnoge metode kuhanja, sa ili bez kuhanja, pečenja ili roštiljanja. Ono što je važno, čovjek je gotovo siguran da ne osjeća okus sode bikarbone samo zato što je, s drugim začinima koji se koriste u začinjavanju mesa, dobro prikriven.

Osoba također može koristiti sodu bikarbonu tako što će je ravnomjerno posuti po mesu, a zatim staviti u zatvorenu posudu u hladnjak na 3 do 5 sati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here