Danas vam donosimo priču o Gaji Dominiciko, ženi koja je odlučila napustiti svoj prošli život kako bi živjela sa svojim mužem koji je iz plemena Masai u Africi. Ovo je sada njezin život.

Iako je vodila ispunjen život i putovala u mnoge dijelove svijeta, susret s Ntoijaiem duboko će promijeniti tijek njezina postojanja. Zaljubila se u njega na prvi pogled i tolikom snagom da je iza sebe ostavila sve što je ikada znala – moderne zamke života, karijere i zapadnjačke pogodnosti.

Preseljenje u Keniju da živi s plemenom Maasai u dolini Rift za nju je bio veliki korak, iako ga je morala učiniti. Otada nadalje njezino postojanje dobiva novu kvalitetu— obilježenu jednostavnošću, tradicijom i dubokom vezom s prirodom. Nakon nekoliko godina udvaranja, Gaya se vratila u svoju zemlju s prijedlogom da se uda za Ntoiyai i naseli se u Keniji. Prepisani tekst:

Njena obitelj, posebno otac, bili su iznenađeni njezinim izborom. Pojavila se zabrinutost za njezinu sigurnost jer se nije mogla nositi s teškim životnim uvjetima koje je nametnulo pleme Maasai. Tada je Gaia pokazala nepromjenjivu odlučnost. Njezina ljubav prema Ntoijaiju srušila je sve prepreke.

U prosincu 2018. njih dvoje su se vjenčali po tradicionalnom Maasai običaju, na ceremoniji ispunjenoj pjesmom, plesom i ritualima. Trenutno žive u dolini Rift sa svojom kćeri. Gaia, izvorno nazvana Naramatishho, neprimjetno se integrirala u način života Maasaija. Prevladavajući prepreke od života u bunjištu, nedostatka struje i tekuće vode do grubog tretmana žena, Gaia je živjela život jednak pijesku na morskoj obali.

Ona ga jako voli i takav način života, ne izražava želju za promjenom. Maasai nastavljaju ceremonije punoljetstva, obrezivanje, natjecanja u skokovima. Žene nose nizove perli koje stavljaju svaki put kad izađu. Većina ima ove ukrase koji uključuju ogrlice, naušnice, vrpce i šešire za kosu. Odrasli muškarci nose crvenu odjeću, dok dječaci nose crnu odjeću do trenutka obrezivanja.

U Maasai kulturi, izdužene ušne školjke na tijelu također su uobičajena oznaka mudrosti i poštovanja. Među mnogim drugim aspektima njihove kulture, dobro poznata praksa poligamije je među najsurovijim. Stoga je Gayan običavala dolaziti na sve sastanke noću, ne ostavljajući vremena za sebe ili da baci pogled nekog vlasnika na njih. Muškarci i žene buše rupe u ušima iglom u oba uha i umeću materijale u rupu poput drvenog klina ili kamenja.

Unutar plemena je uobičajeno da se dječacima koji postignu makar i malo višu razinu školovanja treba izvaditi zub iz donje čeljusti, jer vrlo malo njih završi osnovnu školu. Pripadnici plemena Masai uzimaju kravlju krv čistu ili s mlijekom, smatrajući je jakom hranjivom i učinkovitom za njihovo zdravlje.

Život im se vrti oko zaliha: bogatstvo se mjeri u glavi. Život na ovoj zemlji možda je težak, a rituali neumoljivi, ali Gaia je sretna jer je upravo ovdje pronašla ljubav i novi dom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here