Amir Rešić Nino, najpoznatiji kao Nino u popularnim glazbenim krugovima na Balkanu devedesetih, bio je jedan od takvih pjevača. Blagoslovljen uspjehom tijekom života, ali i opterećen brojnim osobnim nesrećama, njegova profesionalna karijera i privatni život često su se klatili na rubu između spektakularnih uspona i dubokih padova.

Nino je svoju glazbenu karijeru započeo vrlo rano, prvo je zadivio svojom karizmom i glasom. Njegove pjesme bile su hitovi diljem bivše Jugoslavije, a mnoge od njih zauvijek su ušle u glazbenu povijest Balkana. Usne vrele višnja, Što te papa sama sama, postale su evergreeni— a Nino je u tjedan dana postao jedna od najvećih glazbenih zvijezda ovih prostora.

No, iza svjetla reflektora i osmijeha na pozornici, Nino je vodio vrlo težak privatni život. Imao je zdravstvenih problema, a jedan od najvećih neprijatelja njegovog zdravlja bio je alkoholizam, što ga je na kraju i dovelo do prerane smrti. Iako je bio talentiran umjetnik, nije se mogao boriti protiv svojih unutarnjih demona i zbog toga je morao umrijeti u ranoj dobi.

Ipak, Nino je ostavio neizbrisiv trag na glazbenoj sceni. Popularnost mu je iz godine u godinu rasla, a publika ga je obožavala zbog njegove jednostavnosti i iskrenosti. Imao je vrlo osebujan glas, a pjesme su ga učinile jednim od najistaknutijih izvođača narodne glazbe.

Nažalost, Nino je preminuo 2007. u 43. godini života nakon komplikacija izazvanih teškom upalom gušterače, uz alkoholizam. Vijest o njegovoj smrti šokirala je mnoge, a posebno njegove bliske suradnike i rodbinu. Nino je ostavio tri kćeri — Sandru, Amelu i Tamaru; bile su njegova najveća ostavština. Odnos koji je imao sa svojim kćerima bio je dosta kompliciran, no one su unatoč svim izazovima i nedaćama brižno čuvale uspomenu na oca.

Njegov privatni život uglavnom je bio podalje od očiju javnosti, iako je često bio izložen nagađanjima tabloida o svojim ljubavnim vezama. Od svih veza u kojima je bio, najviše se digla ona s Jasnom Konjević, suprugom Šerifa Konjevića. Kako je sam Nino tada izjavio, skandal je izbio, ali on je ostao svoj – skandal, rekavši da su počeli izlaziti nakon što je ona prekinula sa Sherifom. To ga je svakako činilo još privlačnijim zbog njegove strastvene naravi i boemskog načina života, čime je izazvao veliku pozornost javnosti.

Nino je bio vjeran otac, iako često izostajao zbog posla i problema koje je imao. Danas njegove kćeri dobro ispunjavaju komadić sjećanja u njihovim životima. Dok je njegova najstarija kći Amela bila više u sjeni javnosti, Sandra i Tamara su bile više u medijima. Uz prilično kompliciran odnos, sve njegove kćeri njeguju uspomenu na oca i njegovu glazbu.

Nakon Ninove smrti, njegov stric je podigao spomenik na groblju u Kozarskoj Dubici. Na vrhu spomenika, simbola njegove glazbene karijere, postavljen je mikrofon, a vjerni obožavatelji kasnije će ostaviti mramornu zvijezdu s njegovim imenom. Iako njegova obitelj nije redovito posjećivala grob, ti isti vjerni obožavatelji nikad nisu zaboravili pjevača koji je svojim pjesmama uspio dirnuti tolika srca.

Amir Rešić Nino napustio je ovozemaljski svijet davno prije vremena, svojom glazbom ostaje živjeti. Danas se njegove pjesme vrte na radiju, u srcima publike, a njegovo ime i dalje je sinonim za iskrenu, iskrenu glazbu – i to s razlogom. Ninova uspješna životna priča puna ljubavi i tragedije vječna je inspiracija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here