Danas vam donosimo jednu sjajnu zanimljivost koja vas neće ostaviti ravnodušnima. Brz napredak znanosti u posljednjih dvjesto godina donio je stvarne promjene u ljudski život.

Jedno od najzapanjujućih dostignuća su “bebe iz epruvete”. Danas se ovaj fenomen dublje istražuje. Prva beba iz epruvete sada ima 47 godina i ne razlikuje se od svojih vršnjaka iako je u mladosti bio ismijavan.

Ovo je stiglo Louise Brown, u doista globalnom trenutku, kada je proglašena prvom bebom ikada rođenom izvantjelesnom oplodnjom i od te sekunde prozvana “prvom bebom iz epruvete”.

Kada je stigla 1978., izazvala je mnogo kontroverzi i mnogo tinte na stranicama tabloida, postavši simbolom pitanja medicinske etike koja se dotiče zahvata. Ujedno je postala primjer za mnoge neplodne obitelji diljem svijeta.

Danas slavi 46. rođendan, koji pada na obljetnicu VTO. 2018. objavila je poruku kojom je obilježila ovaj dan. “Danas mi je 40. rođendan. Iako vjerojatno kao i mnogi, ovaj podatak možda radije zadržim za sebe, ide uz globalnu proslavu 40. godišnjice VTO-a — procedure koja mi je dala svjetlo dana. Tijekom devet godina, Lesli, Louiseina majka, bezuspješno je pokušavala zatrudnjeti.

I Lesla i njezin otac John, zajedno s Luisom, bili su izvrsnog zdravlja. Međutim, njihovi pokušaji bili su neuspješni. Nakon toga, u bolnici su ih liječnici Patrick Stepto i Roberts Edwards u Lesli upoznali s novom revolucionarnom tehnikom ‘Vanjska oplodnja jajne stanice prije implantacije’. To joj je omogućilo da zatrudni. Ovaj postupak, koji se danas zove in vitro oplodnja ili inseminacija, nije rađen prije 1978. godine.

Devet mjeseci kasnije rođena je Luiza. U drugoj bolnici, ovoj u Oldhamu, gradu u sjeveroistočnoj Engleskoj, Lesli je na carskom rezu. Kada je izašla, teška 2,6 kilograma, beba je bila ne samo zdrava, već i nevjerojatno lijepa. Njezino je rođenje potaknulo nadu mnogim takvim parovima diljem svijeta nakon godina neuspjelih muka u potrazi za roditeljstvom. Procjenjuje se da je do danas IVF-om rođeno između 6 i 8 milijuna beba.

Uz to, Leslie i John dobili su još jednu kćer, Natalie, začetu na isti umjetni način. Luiza je bila iznimno dobro dijete koje se ni po čemu nije razlikovalo od prirodno začete djece rođene tog istog dana – no sama činjenica da je začeta umjetnom oplodnjom izložila ju je teretu ozloglašenosti. Tijekom prvih mjeseci nakon njezina rođenja, Luizini roditelji bili su preplavljeni bujicom neprijateljskog dopisivanja.

Također je bila prekrivena krvavim papirima ljudi koji su pisali da će cijela obitelj biti prokleta u pakao jer su bebu Luizu označili čudovištem. Medicinski stručnjaci koji su izveli operaciju suočili su se s bujicom strašnih komentara. Kritike su pljuštale od strane znanstvenika, političara, pa čak i nekih crkvenih sekti, koje su taj koncept označile kao “uvredu za prirodu”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here