Rođen je 1951. godine u Sarajevu; kao dijete prve godine proveo je na Grbavici. Čola, koji se, smiješno, u mladosti mnogo više bavio sportom, imao je ambiciju postati sportaš, a ne glazbenik ili pjevač.

Od 1989. godine Čola živi u Beogradu. I sada, u svojim sedamdesetima, Zdravko Čolić nastupa poput pop pjevača kako bi očarao i zabavio publiku na iznimno visokoj razini, daleko iznad svih zamislivih očekivanja za osobu njegovih godina i iskustva. Ovakav nesvakidašnji dar dodatno daje pečat da je on jedna od najutjecajnijih osoba u ovoj industriji.

U eri društvenih medija imamo veliki problem u kojem ljudi ne samo da pretjerano idoliziraju i pomno prate radnje tih javnih osoba, već se i pretjerano prepuštaju jednom aspektu njihovih privatnih života. Zdravko Čolić jasno je dao do znanja da ne želi nepotrebne kritike jer prvenstveno želi zabaviti navijače.

Smatra da svoj privatni život treba čvrsto držati podalje od svoje javne slike. Mnogi su ostali zatečeni ovom iskrenom fotografijom njegove supruge snimljenom u ležernoj šetnji bez imalo truda za glamuroznost. Na toj slici jasno se vidi kako njeguje svoj prirodni izgled.

Supruga Zdravka Čolića ostaje nevidljiva; međutim, ona poštuje svoju privatnost i šuška o svom osobnom životu. Također ne voli često javno priznavati svoju vezu s nekim poznatim osobama. Ipak, malo ih je, što upućuje na to da se treba ponašati u skladu s očekivanjima koja nosi status supruge popularne javne osobe. U početku je bio u juniorskoj fazi kao vratar Železničara, ali ubrzo je priznao da mu atletika više leži.

Bio je drugi na nekom natjecanju iza tadašnje atletske zvijezde Nenada Stekića, ali nije zabilježio sportske rezultate. Bio je zapažen kao dobar recitator te je sudjelovao na mnogim školskim priredbama. Osim toga, volio je glumu i primljen je u Pionirsko pozorište gdje je igrao u komadima poput “Dječaci Pavlove Ulice” i “Kekec i Mojca”.

Glazba mu je bila hobi; počeo je svirati gitaru i pohađao glazbenu školu. Osnovao je bend u Birminghamu, s prijateljem Bracom Isovićem, svirao društvu u parku i nazvao se dvojcem Čolić i Isa s Grbavica u svom susjedstvu. Svoj prvi pjevački ispit Zdravko je položio 1969. godine u grupi Ambasadori, gdje je ostao dvije i pol godine. Godine 1971. upoznaje Korneliju Kovač koja ga poziva k sebi u tada vrlo popularnu Korni grupu.

S velikim nadama i ambicijama preselio se u Beograd, au “Korna grupi” ostao je samo šest mjeseci nakon što je na njegovo mjesto došao Zlatko Pejaković. Potom se vratio u Sarajevo i odatle je mislio započeti solo karijeru. Ovu pjesmu je izveo na festivalu “Vaš najveći šlager sezone” koji je održan 15. aprila 1972. godine u Sarajevu.

Treća nagrada i nagrada za najbolju interpretaciju pripala je Čoliću, ali je ova pjesma postala veliki hit u cijeloj zemlji i jedno od njegovih najljepših djela. Od tada počinje službena solo karijera Čole koja će ga odvesti do pijedestala najpopularnije pop zvijezde. Te je godine sudjelovao u Splitu na festivalu s pjesmom Stara pjesma, u Skoplju s pjesmom Moja bol, te na festivalu u Prištini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here