Uzmimo, na primjer, pitanje prekomjerne težine; To se nekada dogodilo i Nikoli Jokiću, ali on je to vrlo brzo riješio. On mora imati dobro isplaniranu i uravnoteženu prehranu kako bi izdržao ove rigorozne napore.

Nikola Jokić tijekom godina uspio je transformirati svoje tijelo iz običnog čovjeka u ono što se jednoglasno smatra atletskom silom prirode, hvaljen kao jedan od najboljih košarkaša svih vremena.

Prije žigosan kao debeo, transformirao se u nezaštićenu silu na košarkaškom terenu! Odricao se hrane i pića, a posebno je davao prednost gaziranim sokovima. Jokić je prošle godine priznao da je napravio nešto u prošlosti o čemu sada ne želi govoriti. No zabilježio je da je prije toga konzumirao gotovo četiri litre Coca-Cole dnevno. Pun ljubavi prema tom piću, očito.

Već godinu i pol dana ne pije Coca-Colu. Kad je ušao u NBA, bio je to potpuni preokret za njegove prehrambene navike, baš kao i za njegovu tjelesnu strukturu. U početku je zapravo bio debeo, ali kasnije je uspio promijeniti svoju prehranu i riješiti se velikog dijela te tjelesne masnoće uz pomoć nutricionista i osobnog trenera.

Ovo je poboljšalo njegovu opću tjelesnu kondiciju i agilnost do vrlo visokog postotka. Ove promjene učinile su ga izvrsnim u karijeri jednog od najboljih sportaša u ligi. Jokićeva prehrana toliko je inspirativna u smislu da naglašava koliko je teško zadržati zdrave prehrambene navike s količinama hrane koje za aktivnog profesionalnog sportaša zahtijevaju prisilno hranjenje; stoga je poslužio kao velika inspiracija mnogima unutar sportske industrije koji su ga slijedili.

Dobivši dragocjene savjete od osobnog trenera Stevea Hessa, nenadmašni košarkaš izgubio je nevjerojatnih 14 kg u samo 42 dana. Nikola smatra da je upravo mršavljenje bilo prekretnica na njegovom profesionalnom putu. Ovaj uspjeh pripisuje pomoći koju je dobio u kontroli tjelesne težine, što je uključivalo personalizirani plan prehrane.

Sada slijedi rutinu prema kojoj jede 6-8 puta dnevno, a obroci uključuju proteinske napitke, salate, piletinu i ribu. – Ipak, sva se hrana kuha na zdrav način uz pomoć posebnog ulja koje… pa… nije baš lijepo… Fuj! Podlo je, ali navikla sam jesti zdravo i držim se toga

Izbjegavam nezdravu hranu. Slatko je, s visokim udjelom masnoće i ljuto te stoga vrlo izazovno u sezoni s malo vremena za zdrave obroke uz sva putovanja. Optimalne performanse snage na terenu kroz čvrste temelje također čine vrhunske performanse. što Jokiću najviše daje prioritet u prehrani?

1. Dobro zaokružen unos proteina Bilo da je sportašu poput Jokića vitalno pitanje oporavak mišića ili ne, jer su proteini vrlo važni u tom procesu. Za optimalnu regeneraciju uzima visokokvalitetne izvore bjelančevina kao što su piletina, riba i jaja uz nekoliko dana crveno meso.

Prednost daje složenim ugljikohidratima poput kruha od cjelovitog brašna, smeđe riže, zobenih pahuljica i povrća jer kroz njih mogu dobiti energiju koja mu je vrlo bitna za teške treninge i utakmice. Također treba uključiti više voća i povrća širokih sorti.

On uključuje dobru količinu svježeg voća i povrća u svoje obroke kako bi održao dobro zaokruženu prehranu; ovo jamči konzumaciju važnih elemenata poput vitamina, minerala i antioksidansa koji su vitalni za oporavak tijela i općenito dobro osjećanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here