Jedna važna stvar koju treba imati na umu kada odlučujete hoćete li kupiti dodatke magnezija ili ne jest spoznaja koliko je ovaj mineral bitan u brojnim procesima koji se odvijaju u ljudskom tijelu.

Evo nekoliko ključnih točaka: Magnezij je mineral koji se prirodno pojavljuje u tijelu, a kosti, mišići i stanice su njegovi primarni domaćini. Važnost magnezija veličanstveno opisuje dr. carolyn dean, nutricionistica i autorica knjige “Čudo magnezija”.

Ona inzistira na tome da trebamo unositi 310 do 420 miligrama magnezija dnevno za potrebe našeg tijela. Unos je toliko važan jer je magnezij izuzetno bitan u aktiviranju enzima odgovornih za probavu i apsorpciju hranjivih tvari. “Postoji razlog zašto ih zovu dodacima prehrani”, ističe dr. Dean.

Osobe s probavnim problemima, dijabetesom ili visokim unosom alkohola te osobe koje su u većoj mjeri sklone magneziju trebaju koristiti dodatke prehrani što se magnezija tiče.

Kada su u pitanju suplementi ovog minerala, oni moraju biti lako apsorbirani u organizmu, a dodatno moraju biti topljivi u vodi. Najbolja i dokazano učinkovita opcija bila bi magnezijev citrat u prahu prema dr. Deanu.

Za najbolje rezultate, magnezij treba uzimati uz obroke kako bi se poboljšala apsorpcija i smanjila moguća iritacija koja se može pojaviti, smanjujući vjerojatnost bolova u želucu.

Stephanie Schiff je registrirana dijetetičarka koja preporučuje ljudima da razmisle o uzimanju magnezija noću jer bi on mogao pomoći kod opuštanja mišića i spavanja u krevetu, ali također i jake osjetljivosti na hranu.

Iako rijetko, višak magnezija može uzrokovati nelagodu u trbuhu i proljev. Važno je napomenuti da prekoračenje dnevne konzumacije od 5000 mg može biti vrlo štetno. Osobe sa srčanim ili bubrežnim bolestima: preporučljivo je potražiti mišljenje liječnika.

Unos magnezija mogao bi također otežati apsorpciju drugih minerala i lijekova: kalcija, cinka, antikoagulansa, dijabetičara i diuretika.

Prije nego što dodate magnezij u svoju rutinu, svakako se posavjetujte sa zdravstvenim radnikom. U svjetlu ovih prijedloga možete se racionalno odlučiti o upotrebi dodataka magnezija i dovesti njegove povoljne učinke na svoje zdravlje na optimalnu razinu, a na taj način smanjiti sve nedostatke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here