Jedna od legendi svakako je Vlado Kalember, koji je ostavio značajan trag na jugoslavenskoj glazbenoj sceni, a proslavio se ne samo hitovima i uspješnom glazbenom karijerom, već i šarmom koji ga je učinio srcelomcem mnogih žena.

Bilo da pjeva sam ili kao dio poznatog ansambla Srebrna krila, Kalember se tih godina neprestano nalazio na listama najatraktivnijih i najtraženijih muškaraca.

O njegovom privatnom životu često se spekuliralo, no on ga je vješto držao podalje od očiju javnosti sve dok se nije oženio talentiranom violončelisticom Annom Rucner.

Ipak, jedno razdoblje njegova života nije moglo proći nezapaženo. U medijima se često govorilo o njegovoj aferi s poznatom beogradskom koreografkinjom i plesačicom Leposavom Stefanović, zvanom Lokica.

Lokica, poznata zahvaljujući istoimenoj plesnoj grupi “Lokice” i čestim nastupima u popularnoj TV emisiji “Sedam plus sedam”, bila je i pratnja plesne grupe Zdravka Čolića.

Iako su neki mediji špekulisali da je Lokica bila u romantičnoj vezi s Čolom, kasnije je Kalember objasnio kako su to samo glasine te da su se dvoje sarađivali isključivo profesionalno.

Lokica je bio vrlo cijenjen u svijetu televizije, kazališta i velikih događanja kao koreograf Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Na Trećem programu Radio-televizije Srbije šest je godina vodila emisiju o zdravom životu.

Ona i Kalembera bili su u vezi godinu dana, što je godinama kasnije bila jedina objavljena romansa s ovim pjevačem. Oboje su bili zvijezde, ali su svoju vezu uspjeli zadržati daleko od novinarskih kamera.

 

 

 

 

Je li dupin jedno od najinteligentnijih stvorenja na zemlji? Oni su morski sisavci poznati po iznimnoj komunikaciji, društvenim vezama i visokoj razini inteligencije. S omjerom mase mozga i tijela koji je gotovo jednak ljudskom, znanstvenici vjeruju da su dupini sposobniji za više misaone sposobnosti poput rješavanja problema — pa čak i emocija!

Fascinantna činjenica o dupinima je njihov komunikacijski sustav. Dupini koriste zvučne valove za međusobnu komunikaciju, proizvodeći škljocaje, zvižduke i siktanje te niz drugih zvukova.

Eholokacija pomaže u orijentaciji ne samo putem proizvedenih zvukova već i njihovim primanjem; ova glavna upotreba zvuka omogućuje dupinima ne samo komunikaciju unutar grupa, već i prijenos informacija o raspodjeli hrane na velikim udaljenostima.

Eholokacija im omogućuje vizualizaciju okoline kroz zvučne valove, što im je drastično dragocjeno u vodama bez vidljivosti ili tijekom noći.

Dupini su poznati po svojoj društvenoj prirodi. Žive u onom što bismo mi nazvali jatom ili društvom (ovdje nismo sigurni za pojam), a te zajednice mogu varirati od nekoliko jedinki do nekoliko stotina dupina.

Oni stvaraju snažne društvene veze unutar jata i navodno pomažu jedni drugima kada je to potrebno. Na primjer, brojni su slučajevi kada su bolesnim ili ozlijeđenim dupinima pomagali drugi članovi jata kako bi mogli disati (održavati ih na površini). Također vole ljudsku interakciju, često pokazuju interes za čamce, kao i za plivače.

Osim ljudi, jedina vrsta za koju je poznato da koristi alate je dupin. Neki su dupini primijećeni na određenim mjestima kako koriste spužve dobivene s morskog dna kako bi zaštitili svoje njuške dok traže hranu na nemirnom morskom dnu. Kao i njihova sposobnost korištenja alata, ovo samo dodatno ilustrira kakve su nevjerojatno pametne i prilagodljive životinje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here