Uređenje doma je drevni vedski sustav koji ima za cilj poboljšati energiju putem čvrstih pravila za osiguranje bogatstva, prosperiteta i energije. Najčešći analog ovom sustavu je kineski feng shui.

Indijski sustav Vastu skreće pozornost na to kako su elementi u kući postavljeni tako da energija slobodno teče i povoljno utječe na različite aspekte našeg života. Ispod je nekoliko problema u skladu s pravilima Vastua zbog kojih prilike možda neće pokucati ili novac može prestati cirkulirati, što dovodi do financijskih ograničenja:

U Vastu Shastri, jedno od važnih pravila je da nikada ne ostavljate metlu pored svog namještaja ili gdje držite svoje dragocjenosti. Metla je simbol siromaštva i loših financija; stoga se vjeruje da njegovo postavljanje u blizini dragocjenosti može nepovoljno utjecati na bogatstvo kuće.

Lijek se nikada ne smije držati u kuhinji. Prema Vastuu, kuhinja je mjesto gdje se kuha i skladišti hrana, mjesto koje donosi zdravlje i bogatstvo; ako su lijekovi pohranjeni na ovom mjestu, onda to može dovesti do loše sreće. Držite svoje lijekove u spavaćoj ili dnevnoj sobi; to je po ovom sustavu puno povoljnije.

Jedan zanimljiv savjet je da se biljke s trnjem ne smiju držati u kući. Prisutnost trnovitih biljaka poput kaktusa označava da se prema Vastuu privlače nepovoljni događaji i negativna energija; stoga se u zatvorenim prostorima preporuča izbjegavati njihovu prisutnost, dok bi s druge strane središnje mjesto trebale zauzimati biljke koje predstavljaju rast i pozitivnu energiju.

Mnoge obitelji s malom djecom često imaju prljave zidove, pogotovo na mjestima gdje djeca crtaju i šaraju. Prema Vastuu, prašnjavi i nečisti zidovi s takvim nasumičnim linijama ili crtežima mogu dovesti do financijskih dugova i ometati dotok novčane energije. Stoga, kako bi se pozitivna energija slobodno kretala, zidove treba uvijek održavati čistima.

Jednako važna značajka Vastu sustava je da sjeveroistočni dio kuće treba održavati čistim. U svakom domu ovaj je sektor povezan s privlačenjem bogatstva i prosperiteta. Stoga treba obratiti pozornost na čišćenje ovog dijela kuće. Trebao bi biti bez nereda i svijetao s čistoćom koja doseže do nekih razina kako bi se energija novca akumulirala na tečan način.

Nemojte objesiti sliku ili ukrasiti vodu u južnom dijelu kuće. To znači da prema Vastu načelima ni pod kojim uvjetima ne bi trebalo postavljati slike, akvarije ili fontane u južni dio doma jer će to iskriviti energiju i unijeti nesklad, što će rezultirati neravnotežama (ove neravnoteže mogu dovesti npr. financijski gubitak).

Konačno, prema Vastu sustavu, ključno je držati vrata kupaonice zatvorena. U kupaonicama vlada vlaga; mjesto gdje se to događa i ako su ta vrata stalno otvorena tada se vjeruje da vaš novac može simbolično “iscuriti” iz vašeg doma baš kao što voda iscuri u odvod. Ali zatvorena vrata kupaonice sprječavaju takve gubitke energije i pomažu održati financije lijepim i stabilnim.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here