U Beogradu je u 72. godini preminula glumica Radmila Živković. Ostat će zapamćene njezine nezaboravne i zauvijek obilježene uloge. Radmila je bila udata za Dragana Živkovića, s kojim iz prethodnog braka sa snimateljem Predragom Bambićem, koji je također glumac, ima kćer Bojanu Bambić.

Glumica i snimatelj možda su se razišli daleko od očiju javnosti, ali jedna lijepa stvar je preživjela. Kad se udala za Bambića, Radmila je s bivšim suprugom uspjela održati odličan odnos ponajviše zahvaljujući njihovoj kćeri.

Osobito je to zabilježeno 2022. godine jer je na premijeri Bojanine predstave njihove kćeri snimljena zajednička fotografija koja pokazuje kako ih je ta veza privukla jedno drugome i nastavila održavati kontakt.

Poznata “Gospođa ministarka” svoju je glumu pokazala u ostvarenjima iz filmova i serija koje su osvojile srca publike diljem bivše Jugoslavije, naslovima poput “Balkanske perestrojke”, “Kamiondžije”, “Petrijin venac”, kao i “Zona Zamfira”. i “. Ulice lipa.” gdje je održala jedan od svojih posljednjih zapaženih nastupa.

Predrag Bambić poznat je kao direktor fotografije, snimatelj i autor dokumentarnih filmova, ali i kao glumac u ostvarenjima “Zemlja istine, ljubavi i slobode” i “Dečko koji je obećao”. Također je asistent na Fakultetu FEFA za studente režije i produkcije. Bosiljak (Ocimum basilicum) ubraja se među najpoznatije i najcjenjenije biljke u cijelom svijetu, a njegovi korijeni sežu u tropske krajeve Azije, posebice Indije, gdje se stoljećima koristi u kuhanju i tradicionalnoj medicini.

Ime “bosiljak” potječe od grčke riječi “basileus”, što znači “kralj”. To ukazuje na važnost biljke u različitim kulturama. Sada se koristi kao glavna biljka u mediteranskoj i azijskoj kuhinji. Opis i sorte: Bosiljak je zeljasta biljka svijetlozelenih, ponekad ljubičastih listova i osebujnog mirisa. U rasponu su visine od 20 do 60 cm, ovisno o sorti kao i okolišnim čimbenicima.

Postoji više vrsta bosiljka. Najpoznatiji su slatki bosiljak koji se najčešće koristi u kulinarstvu, ljubičasti bosiljak s tamnoljubičastim listovima, tajlandski bosiljak oštrijeg okusa anisa i limunski bosiljak s blagom aromom citrusa. Kao što je ranije navedeno, svaka sorta daje svoj jedinstveni miris i okus. Stoga su prikladni za različita jela i tipove kuhinja. Primjena u kulinarstvu: koriste se svježi listovi bosiljka koji su vrlo mirisni.

Jedna od najčešćih primjena bosiljka je u stvaranju talijanskog Pesto umaka, što podrazumijeva njegovo kombiniranje s maslinovim uljem, pinjolima, parmezanom i češnjakom. Štoviše, ljudi ga stavljaju u salate od svježeg povrća, pizze, tjestenine i predjela od rajčice zbog njegove blage slatkoće koja ne opterećuje jela od rajčice te osvježavajućeg mirisa.

Azijska kuhinja, posebno tajlandska i vijetnamska, koristi tajlandski bosiljak jer ima intenzivniji miris s notama ljutine koja se nazire duboko u njemu; potpuno drugačiji od blagog slatkog profila okusa koji pripada talijanskim sortama.

Zdravstvene prednosti: Bosiljak je ukusan i vrlo koristan za vaše zdravlje. Listovi su mu puni eteričnih ulja, antioksidansa i vitamina A, K i C. Glavne zdravstvene prednosti bosiljka: protuupalna svojstva — zbog visokog udjela antioksidansa i eteričnih ulja bosiljak pomaže u borbi protiv crvenila na tijelu.

Osim toga, bosiljak pomaže probavi, podržava rad probavnog sustava – oslobađa od nadutosti i umiruje crijeva. Smanjenje stresa: Eterična ulja bosiljka djeluju umirujuće — zato se koriste u aromaterapiji za opuštanje i smanjenje stresa. Jačanje imuniteta: Konzumacija bosiljka jača imunitet zbog visoke razine vitamina i minerala prisutnih u njemu. Detoksikacija: Bosiljak pomaže u čišćenju tijela od toksina i pomaže u održavanju zdravlja jetre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here