Zanimljiv serijal pod nazivom “Nečista krv, gresi očeva” iskreno se osvrnuo na razne običaje vezane za prvu bračnu noć u Srbiji. I roman Bore Stankovića i njegova serija “Nečista krv” istražuju one razloge koji su prešutno doprinijeli ovoj općeprihvaćenoj pojavi.

Glas davno izgubljenih tradicija koje je pokopalo samo vrijeme koji je posebno istaknuo traumatično i brutalno iskušenje s kojim se suočavaju mlade žene: kroz snošaj.

Ovaj dugogodišnji običaj, o kojem se dosta komentarisalo na portalu Stil Kurir, dokaz je duboke ukorijenjenosti u samom gradu Prizrenu, što se vidi i iz romana i iz njegove televizijske adaptacije. Baveći se tim previđenim običajima, pripovijest ukazuje na njihovu povijesnu važnost. U svom književnom djelu „Običaji i pesme Srba u Turskoj: u Prizrenu, Peći, Moravi i Debru“ Ivan S. Jastrebov dotiče se jedne vrlo zanimljive tradicije vezane uz temu „uvođenja mladenaca“.

Ovaj običaj star je stoljećima i uključuje ponoćni susret netom vjenčanih, koji biraju u posebnoj odaji, pazeći pritom da ponedjeljak nije praznik i da se ne poklapa s obljetnicom Glavosjeka Ivana Krstitelja. Ceremonija vjenčanja odvija se na sljedeći način: jedna intimna prijateljica mladenke (obično mlada žena) zajedno s nekoliko matrona koje pripadaju mladoženjinoj obitelji marljivo pripremaju sobu u koju mladoženja treba doći.

Kada mladoženjin otac ne ponudi besplatnu postelju, predaja dalje kaže da se postelja treba držati ili u spremištu ili u podrumu. Pokraj kreveta za novopečeni par nalazi se set vina i slatkih poslastica. Mladoženja iskazuje svoje poštovanje nježnim poljupcima u ruke svojih roditelja i starijih ukućana, a zatim ga otpraćuju u neku prostoriju namijenjenu za upute.

Na isti način, mlada zahvaljuje svima prisutnima poljupcem u ruke, a zatim tjera muža da sjedne na određeno mjesto tako što mladoženja sjedne između, uz pomoć druge mlade žene. Kad nevjesta uđe u sobu ili smočnicu, gdje sjedi njen muž, odaje mu počast blagim poljupcem u ruku; ovo ukazuje da je on gospodar kuće.

Nakon toga, ona mu pomaže da se skine, iako on sasvim dobro može i bez pomoći; tek vjenčana mladenka ima rezervu prema skidanju pred nepoznatim muškarcima iako su se vjenčali prije nekoliko trenutaka.

Obično mladoženjine sestre savjetuju mladenku da ne odgovara i da šuti ostatak večeri. U prošlosti je bilo vrlo uobičajeno da se rođaci s mladoženjine strane nedolično ponašaju na svadbama. To je uključivalo snažno lupanje na vrata para, često uzrokujući materijalnu štetu. Unatoč tome, takvo nepristojno ponašanje s vremenom postupno zamire.

S prvim svitanjem sluškinja tiho pokuca na vrata svadbene odaje i nagovijesti da je vrijeme da ustanu i ponove tradicionalni boščaluk. Mlada se ugledala na sluškinju i nježno poljubila muža u čelo. Zauzvrat, svojoj supruzi daje set zlatnika, od 1 do 30, ovisno o njegovim mogućnostima (ekvivalentno 5-10 pijastera).

Mlada održava svoje kićenje odjećom koju je uključila u svoj miraz, pripremajući se izliti vodu iz vrča da pročisti i pomladi one koji ustaju iz sna. U međuvremenu, neoženjeni muškarci s entuzijazmom prilaze svadbenom kauču zajedno s nekim ženama kako bi saznali znakove mladenkina nevinosti. Njihova nesreća nije zato što sumnjaju da je nevjesta kriva, već zato što misle da su neke nadnaravne sile i čarolije spriječile mladoženju da izvrši svoj dio svete veze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here