Stari Slaveni smatrali su da ove biljke donose nesreću, pa ih nikada nisu sadili u dvorištu. Kršćanstvo je, pišu Novosti, pomoglo da se ovjekovječe različita vjerovanja vezana uz floru: ideja da se hrastovi ostavljaju neposječeni i da se za vrijeme Božića grm treba unijeti u kuću. Na vrhu kuća često su čuvari vatre ili munje koji se u nekim područjima zovu Irii.

Bagrem je staro ime, pa ga nemojte spustiti uz kuću. Osim toga, nemojmo cijepiti Bagrem. Ako je stablo uklonjeno zbog iskorijenjivanja ili je njegovo korijenje već bilo ispod temelja kuće, možda će drvo biti pravo vrijeme da prepravimo s ovim prioritetom naši preci cijene biljke mjesto. Imati orah u svom dvorištu znači nesreću i smrt.

Osim toga, orah ne bi smio stajati u blizini kuće, braćo, – kako zbog žila koje ima, tako i zbog sjene koja se na taj način baca. Sjedenje u sjeni oraha — nije preporučljivo. U vrtu rastu orasi i dudovi, ali svi ukućani su umrli na ovom mjestu.

Vaše je dvorište moralo biti podijeljeno u dva dijela i na svakom dijelu morala je živjeti različita biljna zajednica prvo drveće i grmlje, a zatim zeljaste biljke Najbogatija nijansa zelene pripadala je vrlo vrućoj, sunčanoj klimi, vrsta hrasta pruža najveličanstvenije dvorište do sada sa svojom gracioznom razgranatom krošnjom koja baca ”gustu” sjenu.

Sveto drvo raste uz vodu i simbol je dugovječnosti. Kod Slavena lipa je imala sveto značenje zbog svojih ljekovitih cvjetova. Ova stabla također imaju pčele kao izvrsne proizvođače hrane i medovinu kao jedan od izvora slatkoće za ljude među Slavenima. Osim toga, poznato je da lipov ugljen pročišćava vodu. Lipa se stavlja uz, a ne iznad sofe.

Za vrbicu je vezano još jedno vrijeme u kojem su “mirka” bila ona djeca koja se nisu dobro ponašala, a na Novu godinu, Lazarevu subotu i Cvjetnice tukli su ih vrbovim grančicama i govorili im da “raste kao vrba”. “. Osim toga, kora vrbe ima ljekovita svojstva jer može liječiti prehladu. Glog – njime se liječe srčane bolesti jer glog služi kao lijek za srčane tegobe – smatra se najjačom obranom od vampira i demona.

Čvrst, listopadni grm dostupan u bijelim, crnim ili crvenim vrstama; bobice se mogu brati kad sazriju za izradu džemova, čajeva i sokova. Može se uzgajati kao živica i mora se očistiti od vapna u vrijeme sadnje. Cvjetanje drijena dolazi u proljeće i završava s davanjem plodova do jeseni.

Na Jurjevo kite domove drijenom jer simbolizira zdravlje; Na Tri kralja djeci se daje pojesti cvijet drijena, vjerujući da će tako povećati otpornost na bolesti. Jabuke su često omiljeno voće koje se nerijetko ostavlja nepojedeno do Petrova dana i uključene su u svadbene običaje.

U Srbiji je kalemljenje jabuka stara praksa; oni koji ne slijede ovu praksu ne smiju brati jabuke. Domaća sorta petrovac ima snažno zaobljeno deblo i daje plodove u srpnju. Dvesta dinara po sadnici. Srbi su, dakle, imali šljivu na imanju gdje je do danas opstala sorta zegača, koju karakteriše izvrstan kvalitet sušenja. Ulje ove sorte šljive bogato je najfinijim eteričnim uljima

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here