Marko Ratić rođen je 11. travnja 1975. Proslavio se kao dječak; domaćoj publici ipak je ostao u sjećanju po ulozi u filmu “Jack”. Za Ratića je to značilo da je njegovo djetinjstvo bilo u teškim životnim uvjetima jer je često govorio o borbi koju je njegova obitelj morala voditi za preživljavanje. Dok su živjeli u teškim okolnostima, Ratić je davao naznake glumačkog talenta iz tih svojih ranih godina.

Debitantsku ulogu ostvario je s osam godina u filmu “Kraj rata” u kojem je glumio s velikanima poput Velimira Bate Živojinovića i Nede Arnerić. Od tada se njegovo ime pročulo, a njegova glumačka karijera započela je glumeći u brojnim filmovima kao što su “Tajna Laze Kostića”, “Dogodilo se to na današnji dan”, “Kriminalci” i drugi. Veliku popularnost stekao je glumeći u filmu “Čavka”, kojim je osvojio srca gledatelja i postao najpoznatiji dječji glumac u tadašnjoj Jugoslaviji.

Dakle, Ratićevi glumački honorari izvukli su obitelj iz prilično teških financijskih problema. Postajao je sve popularniji, a onda su počele dolaziti nove uloge, pa je postao poznato lice u svakom kućanstvu. Veliki uspjeh i blistava karijera Marko je napustio svijet glume s 15 godina, na veliko iznenađenje onih koji su ga poznavali izdaleka.

Markov život promijenio se kada ga je redatelj Dragan Kresoja pronašao na ulicama Beograda. Tražeći dječaka koji će glumiti Vukolu u filmu “Kraj rata”, iako je prohodao cijelu Hercegovinu i nije pronašao odgovarajućeg glumca, sudbina je htjela da u Beogradu pronađe Marka i tako otvori vrata Ratićevoj glumačkoj karijeri. . Roditelji su bili iznimno sretni jer je Marko osim glume donosio i dodatnu zaradu koja je bila ključna za preživljavanje njihove obitelji.

Zatim je glumio u filmu Čavka iz 1983. godine, koji je režirao Miloš Radivojević nakon filma “Kraj rata”. Film mu je donio veliki uspjeh, a ubrzo potom i nova kuća za Ratići, koja je predstavljala značajan korak na ljestvici.

Marko Ratić postao je poznat po igranju složenih, teških uloga s mnogo zrelosti i emocionalne dubine, čime je privukao pažnju šire javnosti. Svoj talenat je u narednom periodu potvrdio i kroz neka nova ostvarenja, kao što su filmovi „Tajna Laze Lazarevića“ i „Dogodilo se danas“, u kojima kao i do sada uspeva da svojom glumom oduševi publiku.

No 1990. godine, nakon dobrih uloga, Marko donosi neočekivanu odluku o povlačenju iz glume. Tada je napustio javni život i zadovoljio se privatnim, mirnim načinom života. Tijekom ratnih godina boravio je u Beogradu – daleko od blještavila javnosti i zvijezda.

No, sudbina je za Marka Ratića imala drugačije planove. U rujnu 2013. objavljena je tužna vijest da je Marko preminuo nakon dugotrajne borbe s teškom i neizlječivom bolešću. U trenutku smrti imao je samo 39 godina; na njegovom sprovodu bili su samo članovi uže obitelji. Njegova prerana smrt ostavila je trag u srcima svih onih koji su ga voljeli i poštovali: jedan od najtalentiranijih mladih glumaca svog vremena.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here