Pjevačica Ana Bekuta otvoreno priznaje da je nekada bila nezadovoljna svojom tjelesnom težinom; no radila je na sebi kako bi došla do idealne težine.

Držala se posebne dijete. Jeli samo zdrave proizvode. Jela je hranu koja joj je prijala. Uspjela je ostvariti svoj cilj.

Podijelivši sa svojim pratiteljima na društvenim mrežama da se isplatilo, objavila je liječničke rezultate – najbolji pokazatelj koliko je dobro što je okrenula novi list.

Naime, Ana je uzela nalaze krvi i slikala kako je sve u redu. Zahvaljujući uravnoteženoj prehrani.

Nakon šest tjedana pažljive prehrane, krvna slika nula! – pohvalila se pjevačica na svom IG profilu.

 

 

 

Kontinent s višestrukim i složenim kulinarskim korijenima razvijao se tijekom mnogih stoljeća i bio je pod utjecajem brojnih kultura, geografskih obilježja i klimatskih uvjeta. Afrička hrana temelji se na raznim lokalnim namirnicama koje se razlikuju diljem kontinenta zbog tradicije i klime.

U zapadnoj Africi, na primjer, klima se kreće od tropske do sušne; kao rezultat toga, osnovna hrana sastoji se od žitarica kao što su kukuruz, proso i sirak. Omiljeno jelo priprema se od kuhanog i istucanog korjenastog povrća nakon čega se priprema fufu, od kojih su uobičajeni sastojci za fufu kasava ili batat, a sa strane ide banku – obično kukuruz ili proso. Ova dva jela bogata su hranjivim tvarima i daju potrebnu energiju za svakodnevnu aktivnost.

Zapadnoafrička prehrana sastoji se od osnovnih namirnica koje uključuju žitarice i mahunarke. Na primjer, slanutak, grah, kikiriki. Općenito govoreći, zbog visokog sadržaja vlakana i proteina mahunarke su izvrsna hrana uz svakodnevne obroke.

Nalaze se u juhama i varivima, mogu se pronaći u jelima kao što je juha od sjemenki dinje, za koju je također poznato da sadrži meso ili ribu. Istočni dio Afrike, poznat po vlažnoj klimi koja potiče dostupnost voća i povrća, izlaže svježe sastojke u svojoj kulinarskoj tradiciji. Na primjer, kenijski tradicionalni obrok od kukuruza poslužuje se s nekoliko vrsta povrća i mesa.

Osim toga, svježe tropsko voće poput manga, ananasa i papaje, bilo cijelo ili kao sok. Bogato tlo i blaga klima Sjeverne Afrike podržavaju rast mirisnog bilja i začina te tako doprinose raznolikoj i ukusnoj prehrani.

U srcu lokalne kulinarske baštine su jela kao što je kus-kus — koji se sastoji od malih zrna kuhanih na pari — i tagine, poseban lonac u kojem se hrana polako kuha. Najtipičniji sastojci su janjetina i piletina s kurkumom, kuminom i cimetom; ova jela postižu dubinu i kontrast okusa.

Središnja Afrika također je dom bujnih tropskih šuma, a bogatstvo koje se nudi u smislu živopisnih okusa diverzificira kuhinju miješajući se s pretežno lokalnim jelima. Sastojci sadrže korijenje poput kasave i slatkog krumpira, uz zelje za juhe i variva. Jedna dobro poznata hrana je gulaš od povrća i mesa—kreacija koja je obično prožeta autohtonim biljem, a time i začinjena krepkim okusima i značajnom hranjivošću.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here