Mnogi ljudi danas kupuju jeftinije, stare olupine domova jer su cijena i kvaliteta novog stambenog prostora sumnjivi. Dakle, ima smisla uzeti stariju kuću za malo novca i uložiti u rekonstrukciju, ali isto tako ima smisla provjeriti sve u toj kući jer nikad ne znate što možete pronaći. Danas saznajemo kako se jednom Bosancu posrećilo.

Dženan Ćišić je jedan sretan čovjek. Kad je kupio svoju kuću u Njemačkoj, nije ni pomislio da će u njoj pronaći milijune. Dženan Ćišić je 2014. godine odlučio napustiti BiH i otići u Njemačku kako bi zaradio koji dinar.

Ono što je zamišljeno kao tromjesečni boravak pretvorilo se u njegov desetogodišnji boravak u Njemačkoj. Kaže da je svima koje je odveo u Njemačku pomogao da se snađu. “Tada sam saznao da mi je posao na Baušteli. Nakon što sam se konačno odlučio učlaniti, rekao sam da nemam novca, a oni su rekli da ću ja zaraditi.

Spomenuo sam nedostatak dokumentacije, ali su me uvjeravali da to nije važno. Iznio sam i svoje nepoznavanje jezika, a oni su rekli da to nije važno.

S vremenom je Dženan naučio jezik, nabavio potrebne dokumente i počeo raditi u restoranu. To će ga kasnije potaknuti da kupi kuću u Njemačkoj; kako je to učinio čini nevjerojatno inspirativnu priču.

Iznajmljivanje nije dolazilo u obzir. Ideološki sam protiv dugova. Stoga sam odlučio kupiti oronulu nekretninu i uložiti svoj novac u nešto opipljivo. Ali čak ni oronula mjesta u Njemačkoj nisu bila jeftina. Tijekom jednog od mojih perioda na internetu, pronašao sam neke aukcije za prodaju kuća. Dao sam oko sedamdeset pet ponuda za kuće na dražbi.

S novcem koji sam imao stavio sam tu ponudu na internet. Jednog popodneva dok sam bio na poslu (tad sam tek počeo voziti trolejbus), zvoni mi telefon. “Gospođo, pobijedili ste na dražbi!” je ono što je rekla preko telefona. Pitam je poništava li to cijenu koju sam naveo. Ona potvrđuje da jest.

Dao sam ponudu od 3550 eura za kuću, koja je prihvaćena, i evo je dobivam zajedno sa svim ostacima, dragocjenostima i svim ostalim što bi moglo biti unutra. Nakon što je vlasnica kuće umrla, vjerojatno nema tko naslijediti njenu imovinu. Tri godine je stajao prazan, a na kraju je odlučeno da se proda na dražbi. Uspješno smo se cjenkali s početne cijene od oko 6000 eura na 3550 eura.

Bila je sakupljačica i spasiteljica duša. Susjedi s pokvarenom perilicom rublja ili slično donosili bi svoje stvari u njezino dvorište. Bilo je oko 40 kubika smeća.

Ali nisam imao pritužbi jer nakon što sam sve to raščistio, s kućom sam bio na kraju. U Njemačkoj, samo za vašu informaciju, cijena građevinske dozvole je 17.000 eura. Pa sam za sebe mislio da izlazim naprijed. 1 Prionuo sam na čišćenje svega mjesec dana. Kako bih uštedio na bacanju stvari i plaćanju naknade za smeće, slikao sam ih, postavio na internet i ponudio drugim ljudima.

Najveća mi je bila što su ih odveli. Jedan od susjeda te žene savjetovao mi je da dobro pogledam sve što je žena ostavila, kao i knjige. “Moglo bi biti nešto dragocjeno”, spomenula je moja susjeda. Kad sam u kuhinji našao tih prvih dvadesetak eura, nisam skakao od sreće.

U jednoj od koverti iz knjige našao sam još jednu kuvertu, ovu punu novca, i to poprilično. “To je vjerojatno njen smuđ”, dodaje Ćišić. Dženan kaže kako nije imao pojma da će u tom domu otkriti nešto dragocjeno, ali sreća je bila prisutna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here