Piletina je vrlo popularno meso zbog svoje dostupnosti, blagog ukusa, odsustva jakog mirisa i niže cene u poređenju sa junetinom ili teletinom. Takođe, bogata je hranljivim materijama i povoljno utiče na ljudski organizam.

Nedavna studija u Kini je pokazala da nisu svi delovi piletine prikladni za ljudsku ishranu. Stručnjaci su utvrdili da treba izbegavati konzumaciju pileće kože, jer sadrži mnogo masnoće i bakterija. Takođe, ne preporučuje se konzumacija plućnjaka zbog prisutnosti parazita, čak i nakon termičke obrade, kao ni glave, koja sadrži štetne materije.

Nutritivna vrednost 100 g pilećeg belog mesa uključuje 120 kcal i 22,50 g proteina, što ga čini idealnim za dijete i rast mišića.

BONUS TEKST:

Istraživanja Otkrivaju Koji Deo Piletine je Najštetniji za Zdravlje

Uvod: Piletina je jedno od najpopularnijih mesa zbog svoje dostupnosti, blagog ukusa, povoljne cene i visokog nivoa proteina uz nizak sadržaj masti, posebno u belom mesu. Međutim, ne svi delovi piletine su korisni za zdravlje.

Popularnost Piletine: Piletina je prisutna u gotovo svim kulturama i može se pripremati na razne načine. Njena cena je često niža od crvenog mesa, što je čini pristupačnom široj populaciji.

Hranljive Vrednosti: Piletina je bogata proteinima važnim za izgradnju tkiva i proizvodnju enzima i hormona. Pileća prsa imaju niži sadržaj masti i kalorija, što je čini idealnom za dijete. Takođe sadrži vitamine B grupe, selen, fosfor i niacin.

Štetni Delovi Piletine: Pileća koža sadrži visok nivo zasićenih masti i kalorija, što može povećati rizik od srčanih bolesti i gojaznosti. Prženje sa kožom dodatno povećava nezdrave masti. Pored toga, na površini piletine mogu biti prisutne bakterije poput Salmonelle i Campylobactera.

Preporuke za Konzumaciju:

  • Uklanjanje kože može smanjiti unos zasićenih masti i kalorija.
  • Izbegavanje prženja, posebno sa kožom, smanjuje unos nezdravih masti.
  • Temeljno kuvanje na najmanje 74°C uništava štetne bakterije.
  • Korišćenje zdravih začina i marinada smanjuje unos soli i šećera.
  • Održavanje higijene sprečava kontaminaciju.

Zaključak: Piletina je važan izvor proteina u ishrani, ali je važno biti svestan potencijalnih rizika povezanih sa konzumacijom određenih delova. Pravilno rukovanje, kuvanje i priprema mogu maksimizirati zdravstvene koristi piletine i minimizirati rizike. Na taj način, piletina može ostati zdrav i ukusan deo uravnotežene ishrane.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here