“Zamislite izraz lica moje žene i bolničkog osoblja kad je medicinska sestra izjavila da je naše dijete AB. Krvna grupa, to jest. Predložio sam da imamo još jedno dijete upravo tamo— trebalo bi biti krvna grupa B jer je moja žena A, a ja Ja sam O.

Tada je medicinska sestra napravila zaokret u pogledu stava i svega, što je natjeralo liječnika (koji se prije toga koncentrirao na ženu koja je bila pokraj nje) da zaustavi ono što je radio, prvo pogleda u nas , zatim kod medicinske sestre (vjerojatno osjetivši da nešto nije u redu).

Dolazi doktor i kaže nam da moraju skinuti bebu da još jednom pogleda. Onda dolazi doktor i kaže mojoj ženi i meni da će nam izvaditi krv. Liječnik je tada ponovno došao kako bi objasnio da su rezultati pčela potrebni za unakrsnu provjeru i dodatne pretrage krvi na meni i mojoj ženi.

Tada su nam prenijeli da je beba nekim čudom zamijenjena. Nakon što su svi oblici dokumenata, narukvica i krvnih pločica pomno provjereni, dokazano je suprotno; dijete nije bilo njezino, već je pripadalo njoj.

Dok pokušavam razabrati riječi koje je liječnik šapnuo, žena počinje zapomagati, a onda uz jake krike i jecaje uzvikuje da to ne može biti istina, na što me gleda sa suzama koje teku niz obraze.

“Oprosti”, rekla mi je. U roku od sat vremena, cijeli moj svemir se srušio: zbogom šljokicama u braku i zadovoljstvu što sam majka – do tako dugog studijskog prostora i sobe dobrodošlice za bebu.

 

 

 

Problemi mogu nastati i zbog prekomjerne konzumacije. Drugim riječima, unos veći od dva grama po kilogramu tjelesne težine može biti štetan. Višak proteina može uzrokovati dehidraciju ili pogoršati probleme s bubrezima za one koji već pate od kronične bubrežne bolesti jer imaju prošlost ili povijest bubrežnih kamenaca. Odlučite se za različite izvore proteina kao što su grah, leća, orašasti plodovi, sjemenke, nemasno meso, riblji mliječni proizvodi i hrana od soje.

Vrijeme se također računa. Prema riječima stručnjaka, nešto se može posipati tijekom dana tako da dio uđe u svaki obrok. Trebaju li starije osobe proteinske dodatke? Iako je hrana glavni izvor proteina, starije osobe koje imaju problema s podmirivanjem povećanih potreba mogu razmisliti o dodatnim dodacima prehrani nakon savjetovanja s liječnikom. Jednostavnost izbora pudera igra ulogu u njihovu korist; mogu se jednostavno dodati zobenim pahuljicama, smoothiejima ili jednostavno rekonstituirati s vodom.

Provjerite naljepnicu; koliko je proteina u svakoj porciji i razlikuje li se između marki. Konzultacija s liječnikom posebno je potrebna prije korištenja proteinskih prahova. Važno je znati koji su potencijalni rizici. Prije svega, ti dodaci nisu tako strogo regulirani, a mnogi mogu sadržavati puno šećera ili uzrokovati probavne probleme; to se posebno odnosi na proteinske prahove koji dolaze iz sirutke ili kazeina.

Važnost treninga otpora Prema istraživanjima, iako su proteini važni za rast mišića, jedan od najvažnijih načina borbe protiv sarkopenije je njihovo kombiniranje s treningom snage ili otpora. Uključivanje u ove vježbe ne samo da će pomoći zadržati ili povećati mišićnu masu, već će također poboljšati funkcionalnost i kvalitetu života u cjelini.

Vježbajte s bučicama ili utezima, koristite trake s otporom, radite vježbe s tjelesnom težinom (čučnjevi, iskoraci, daske) ili koristite opremu za teretanu. Također, tai chi i joga su dobri primjeri koji za poboljšanje ravnoteže i fleksibilnosti plus uključuju smanjenje vjerojatnosti pada zbog pada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here