U posljednja tri desetljeća na našim prostorima političari i mediji koristili su se nacionalizmom kako bi podijelili ljude. Nekoliko razloga koji proizlaze iz ove prakse ostaju relevantni do sada.

Ističemo jedan intervju koji je imao odjeka. Dražen Petrović za mnoge je najbolji košarkaš koji je odrastao u ovim krajevima.

Bez sumnje, bio je pionir europskih sportaša koji su 1991. godine prešli Atlantik kako bi se pridružili NBA ligi. Najbolja košarkaška liga na svijetu. Tragično je njegova karijera završila u Njemačkoj zbog prometne nesreće sa smrtnim ishodom. Dražen Petrović, nedvojbeno legendarna ličnost jugoslavenske, hrvatske i europske košarke, tragično je skončao u prometnoj nesreći u Njemačkoj 1993. godine.

Njegova prerana smrt natjerala nas je da razmišljamo o velikim stvarima koje je mogao postići. Tada je bio na najjačoj točki svog fizičkog vrhunca, obnašajući prestižnu dužnost kapetana hrvatske reprezentacije. Samo godinu dana ranije, ova je momčad igrala u finalu tijekom Olimpijskih igara u Barceloni, gdje su igrali protiv tog legendarnog “Dream Teama” tijekom svog prvog velikog turnira kao neovisne države

Također, bio je početni igrač za New Jersey Netse i igrao je istaknuto u povezivanju Amerike s nekoliko europskih košarkaških nacija s velikim igračima poput Vlada Divca, Aleksandra Volkova, Šarounasa Marčuljonisa među nekoliko drugih. Prošlo je više od devet godina otkako je privukao široku pozornost i prije svog olimpijskog debija s jugoslavenskom reprezentacijom u Los Angelesu.

Plavi dres nosio je sedam godina. Osvajač medalje i sam, usred kaotične raspadajuće zemlje u kojoj neki misle da je imenovan kapetanom Hrvatske nakon što je služio kao jedan od najcjenjenijih jugoslavenskih sportaša. Proglašen je kapetanom Hrvatske usred kaosa i raspada zemlje. Tijekom rata bio je izložen velikom pritisku javnosti da se izjasni ili kao Srbin ili kao Hrvat.

Iz obitelji Jovana Petrovića, dužnosnika hercegovačkih sigurnosnih službi, i Biserke Mikulandra, šibenske knjižničarke, emitira se još jedan poznati Dejan Bodiroga: jedan od vrhunskih sportaša u povijesti europskog sporta.

Ušavši u studio, voditeljica je srdačno pozdravila publiku i njihovog uvaženog gosta. U ruci je držao klasičnu cigaretu, a zatim se okrenuo Draženu, iznoseći pitanje koje ga je zainteresiralo – tema o kojoj se često raspravlja u mnogim medijskim emisijama vezano uz afirmaciju srpskog podrijetla Dražena Petrovića.

Voditeljica je na početku ovog programa uredno primijetila da nije politički. No bitnije mu je bilo istaknuti Dražena: talentiranog braniča srpskih korijena.

Voditelj je ustao sa svog mjesta i rekao da identitet Dražena nije ograničen samo na nacionalnost. Posramljeni Dražen vjerojatno bi izmamio mali hihot. Pokušavajući prikriti svoje samozadovoljstvo, voditelj je iznio pomalo jadnu sugestiju: “Što ako se preselimo… Mogli bismo razgovarati o tome kako se razvija ovaj sport za jednog sportaša srpskog porijekla?”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here