Dino Merlin je poznati pjevač i tekstopisac. Najprije je postao popularan u bivšoj Jugoslaviji sa svojim bendom Merlin, a kasnije i kao solo izvođač.

Iako ima nekoliko obožavatelja diljem Balkana, neki ga ne vole zbog ekstremnog nacionalizma tijekom rata i nekih kontroverznih izjava. Danas se otkriva još dvojbenih detalja iz njegova života.

Dino Merlin jedan je od vrhunskih kantautora s naših prostora, koji je trenutke iz svog privatnog života pretočio u tekstove i melodije. Edina Dervišhalidovića malo tko poznaje, ali njegovo umjetničko ime Dino Merlin odjekuje ne samo u našim krajevima, već iu svijetu. Iako je jedan od najpoznatijih pjevača s naših prostora, o njegovoj pozadini i privatnom životu malo se zna.

U dokumentarnom filmu “Sredin” iznio je mnogo detalja, mnogo emotivno prepričavajući svoj prvi koncert u Sarajevu. Također, spomenuo je prenošenje sile svoje majke snažne koju je nazvao žestokim glasom lavice da usmjeri svoju djecu na pravi put.

Din je skromno odrastao u Sarajevu, glavnom gradu bivše Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine unutar Jugoslavije. Imao je skroman početak života u Sarajevu sa svojom radničkom obitelji, gdje su se principi temeljili na disciplini i skromnosti.

Za Dina se, međutim, sve dramatično promijenilo u njegovoj petoj godini kada je iz njegovog života otišao tata. Nakon toga se počeo suočavati s nekim financijskim problemima i morao je raditi rano u životu, uključujući i rad u tvornici u nekom trenutku, iako je glazba bila njegova prava strast.

Merlin se morao nositi sa svakodnevnim preprekama nepodržavajućeg okruženja za većinu svojih snova o umjetnosti iz djetinjstva, dok je pokušavao održati ljubav prema glazbeniku na životu i tijekom odrastanja.

Davno prije nego što se mogao nazvati profesionalnim glazbenikom, Dino je radio na različitim mjestima zbog kojih je visoko cijenio principe marljivog rada i ustrajnosti. Iako živi skromno u svom slučaju, s neuobičajenim žarom za glazbu, Sheer će ga na kraju svrstati u jednu od najvažnijih glazbenih figura na Balkanu.

Internetom se često šuška o njegovom završetku medrese, no u jednom od rijetkih političkih intervjua za “Nedeljnik” umjetnik je tu tvrdnju demantirao. Dino Merlin je izjavio: “Moja majka je bila bula, što je vjerski službenik, pa se valjda zbog toga često spominje u vezi s tim. Ne razumijem zašto bi to trebala biti umjetnost ili vjera i međusobno se isključivati. Nisu li oba područja temeljno povezana s duhom?.

Umjetnost je jedna od isprepletenih niti svake duhovnosti – sve ovisi o izborima. Svojoj majci (miljenici u društvu) izražava beskrajnu zahvalnost za sve.

Imala je svojih popriličnih problema, ali je na kraju shvatila da je davala novac stvarno zaslužnim ljudima. U priči “U sredini” Dino se prisjeća kako njegova majka nije bila toliko zainteresirana za njegovu glazbu; Kao i sve majke, željela je vidjeti svog sina kao inženjera, a ne kao glazbenika. Zanimljiva anegdota iz predratne Jugoslavije!

S druge strane, on duboko razumije svoju majku koja im se zaista trudila biti i majka i otac, voditi njegovu sestru i sebe prema sigurnoj budućnosti.

Vjerovala je da se umjetnici općenito smatraju slobodnim duhovima koji žive za trenutak i stoga je željela da njezina djeca imaju sigurne, cijenjene karijere. Nakon njegovog trijumfalnog povratka i predstavljanja Čole i Brege kao gostiju, kratko je odgovorila: “Vrag vam je pomogao

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here