Borislav Terzić Terza sinoć se na zabavi u Bijeloj kući sakrio od kamera i svoje srce poslao Sofiji Janićijević.

Na kraju zabave kupio joj je još jedno medeno srce, jasno dajući do znanja da mu se sviđa.

Nekoliko sati kasnije uslijedila je hitna reakcija njegove zaručnice Milice Veličković (s kojom čeka dijete i koja je sve pratila uživo na malim ekranima).

Oglasila se za domaće medije i otkrila da zauvijek stavlja točku na njihovu vezu.

“On je sramota i sramota, ja ga ostavljam. Rekao sam da će jedna greška biti granica za podnijeti, a ovo je sa mnom već gotovo.

Nakon tri dana pokazao je tko je i što je, sada je kvit meni jednostavnije – rekla je Milica.

 

 

 

Jedna nevjerojatna stvar o ljudskom tijelu je njegova sposobnost regeneracije, posebno u pogledu jetre. Zaista ima super snagu jer se može oživjeti i preoblikovati čak i nakon ekstremne ozljede ili gubitka značajnog dijela. Regenerativne sposobnosti ove razine gotovo su nečuvene drugdje u sustavu.

Jetra obavlja brojne vitalne funkcije, uključujući pročišćavanje krvi, proizvodnju žuči i skladištenje hranjivih tvari. Ali najzanimljivija je njegova nevjerojatna sposobnost da se sama obnavlja čak i nakon što se tri četvrtine uklone.

U takvim slučajevima preostalo jetreno tkivo počinje brzu regeneraciju. Pokušava vratiti masu i funkciju koja je uklonjena. Iako to može potrajati od tjedana do mjeseci, jetra se finaliziraju gotovo odmah. Evolucijski gledano, takva je regeneracija vitalna jer bi omogućila organizmu da podnese – u uobičajenim radnim uvjetima – čak i nakon značajne traume ili operacije.

Ova sposobnost također je odgovorna za uspjeh transplantacije jetre; darivatelj može donirati dio svoje jetre, omogućujući i darivatelju i primatelju da regeneriraju svoja tkiva i vrate se normalnom životu. Izvanredan proces regeneracije jetre je…

Različiti dijelovi tijela mogu se donekle regenerirati, poput kože koja ponovno sraste nakon posjekotine, ali jetra je jedinstvena po svojoj sposobnosti da se tako brzo i učinkovito obnovi. Iako naglašava regenerativne sposobnosti i ogromnu otpornost u postizanju tako kratkog preokreta, imajte na umu dugoročne negativne utjecaje na zdravlje poput prekomjernog pijenja, loše prehrane ili virusne infekcije (kao što je hepatitis) koji mogu ugroziti ovaj vitalni organ.

Kada je jetra trajno oštećena, to može rezultirati ozbiljnim bolestima. Među njima je ciroza, koja ograničava njegovu sposobnost regeneracije. Zbog toga je važno održavati zdravlje jetre. Iako je vrlo otporan, nije neranjiv.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here