Voditelj Ognjen Amidžić u suradnji sa svojim timom ima iznenađenje za pjevačicu: Naime, svi iz ekipe su snimili kratku želju koju su poželjeli Tei prije koncerta u Areni.

Tea se smješkala dok je gledala video koji su spremili, ali njezini su osjećaji bili sasvim drugačiji kada je ugledala oca koji joj je uputio najljepše riječi ohrabrenja.

Potpuno se izgubila od pogleda na majku, koja se nije suzdržavala da bude ponosna na svoju kćer, a Tea se na to iznenađenje rasplakala i samo što nije rekla:

– Ali… ne mogu pričati – rekla je Tea u suzama punih očiju.

 

 

Ovo se načelo primjenjuje ne samo u životinjskom svijetu, već također pronalazi svoju korisnost proširenu na tehnologiju. Razmotrimo primjer sonara — instrumenta dizajniranog za otkrivanje podvodnih objekata.

Radi na osnovnom principu zvuka koji putuje velikim brzinama kako bi pružio potpune informacije o veličini i specifičnostima lokacije tih entiteta. Njegova primjena uvelike pomaže u područjima navigacije, istraživanja, pa čak i vojnih operacija ranzcoetesting.com.

Zgodan je za životinje, a iz toga proizlaze tehnološke primjene. Na primjer, podvodni sonar ovisi o tome koliko brzo zvuk putuje kroz vodu kako bi prikupio informacije o detekciji, lokaciji i dimenzijama (u slučajevima kada je vizualna identifikacija nemoguća) takvih parametara.

To je ključna tehnologija za korištenje u navigaciji i istraživanju iu vojsci. Zanimljivo je napomenuti da voda može promijeniti frekvencije zvuka. Obično, budući da molekule vode apsorbiraju energiju visokofrekventnih zvukova, takvi zvukovi ne putuju daleko ispod površine; niske frekvencije, međutim, mogu putovati na velike udaljenosti.

Ovo objašnjava zašto će kitovi napraviti duboke, niske frekvencije kada namjeravaju komunicirati preko stotina kilometara. Ideja nije ograničena samo na životinje, već je primjenjiva i u tehnologiji.

Na primjer, podvodna akustična detekcija koristi se za identifikaciju objekata skrivenih ispod površine vode; takva tehnologija ovisi o zvučnim valovima velike brzine koji prenose podatke o točnoj lokaciji i dimenzijama tih uronjenih objekata. Kao rezultat toga, vrlo je važan za navigaciju, istraživanje ili vojnu uporabu budući da će uvijek biti potrebno pronaći ciljeve

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here