Violeta Viki Miljković je sa suprugom Draganom Taškovićem Tašketom i Andrejom na luksuznoj jahti, gde je sada na svom Instagramu pokazala kako uživaju ovog puta.

Dala je sve od sebe da sve bude savršeno za obitelj. Sada je Viki otkrila da je čak angažirala kuharicu koja im svaki dan sprema obroke.

Ovdje u dobro jutro palačinke pravi naš Gurkan. Doručak je spreman, samo momci još spavaju – rekla je Viki u videu koji je objavila na svom Instagramu.

Inače, na odmor s pjevačicom i njenom obitelji stigao je i pobjednik “Zvezda Granda” Hermin Handžić, kojeg je Viki trenirala u ovom natjecanju.

 

 

 

Također, razmislite o bolestima zuba. Ako postoje natečeni postaurikularni ili okcipitalni limfni čvorovi, sumnja se na virusnu infekciju rubeolom. Preaurikularna limfadenopatija može biti posljedica virusnih ili bakterijskih infekcija konjunktive ili bolesti mačjeg ogreba; uzročnik je Bartonella henselae.

Kada se pojavi supraklavikularna limfadenopatija, treba isključiti dobroćudna stanja štitnjače ili grkljana te gljivične i mikobakterijske infekcije. To je rjeđe povezano s malignim bolestima.

Također, razmislite o prisutnosti limfadenopatije u drugim područjima, bilo kakvom povećanju slezene i jetre, problemima s disanjem ili probavom. Desna supraklavikularna limfadenopatija povezana je s rakom medijastinuma, pluća ili jednjaka.

Lijeva supraklavikularna limfadenopatija, Virchowljev čvor, ukazuje na zloćudne tumore unutar abdomena i zdjelice; primjeri uključuju želudac, žučni mjehur, gušteraču, bubreg, testis, jajnik ili prostatu.

Preaurikularna limfadenopatija može upućivati ​​na rak štitnjače ili planocelularni karcinom glave i vrata. Osim toga, svaka cervikalna limfadenopatija može biti povezana sa sljedećim: limfomima, akutnim leukemijama ili KLL-om. Pacijenti mogu pisati svom liječniku kada primijete povećane limfne čvorove.

Uzimanje anamneze i fizički pregled su ključni. Anamneza može otkriti opće simptome ili znakove infekcije kod bolesnika i pomoći u procjeni čimbenika rizika povezanih s izloženošću. I obiteljska povijest zloćudnih bolesti. To uključuje fizički pregled s naglaskom na specifične značajke povećanog limfnog čvora: veličinu, čvrstoću, osjetljivost, pokretljivost.

Limfni čvor na vratu je povećan ako je veći od 1 cm. Obično je inficirano povećanje limfnog čvora prilično bolno, pomično i mekane teksture. S druge strane, maligne čvorove obično je teško dodirnuti, bezbolni su i ne miču se.

Trajanje limfadenopatije je presudan faktor. Međutim, čak i kada su zahvaćena područja jasno vidljiva, primjerice na vratu, pacijent često ne primijeti pojavu povećanog limfnog čvora. Fokusiranim fizičkim pregledom, uzimajući u obzir anamnezu pacijenta, možda ćemo moći smisliti plan za daljnje testove (laboratorijski, radiološki pregled i/ili biopsija) kako bismo utvrdili uzrok koji leži u pozadini ove cervikalne limfadenopatije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here