Žika Jakšić rođen je u Aleksandrovcu. No, veliki dio svog ranog života proveo je u selu Budilovina, općina Brus gdje su on i njegov brat Vladimir sve slobodne dane provodili kod bake koja ih je čuvala dok su njegovi roditelji radili.

Ekipa Kurira posjetila je ovo malo mjesto i kuću u kojoj je Jakšić odrastao. Ono što smo tamo zatekli, prema riječima mještana, nije za pohvaliti se.

Mala, jednokatna stara kuća, dvorište puno trnja i zahrđala vrata na prvi pogled bili su prilično jezivi.

Nakon nekoliko minuta, nekoliko preostalih mještana u ovom selu bilo je više nego spremno stati i popričati s nama i nastavili su nam pričati kako je, prije nego što se ovo mjesto pogoršalo (kao što se danas čini), ovo bila jedna od najveselijih avlija u Budilovini.

– Kad već nisu, barem si svratio. (Smijeh) Znate kako je ovo nekad bilo selo… s puno djece i obitelji. Sada je tako kako jest; svi su otišli u grad i u neke bolje općine. Mi koji smo ostali starosjedioci još se sjećamo tih sretnih dana kao da je jučer bilo.

Žika i njegov brat su ovdje proveli djetinjstvo! Majka im je radila u mjestu pored našeg sela, pa ih je čuvala baka. Danas, kako vidite: sve je zaraslo, kuća se jedva vidi od ovog trna i kapija zarđala…

Brat mu je bio prije nekoliko godina ali Žiku nismo dugo vidjeli.
– rekao je stari mještanin ovog mjesta i nastavio

– Lijepo je ako su ovo održavali. Uostalom, oni su odavde i jasno nam je da u njihovoj zemlji nema financijske krize pa im je možda problem sačuvati mjesto u kojem su proveli djetinjstvo.

Mi volimo Žiku i s velikom pažnjom pratimo njegove emisije, ali voleli bismo nekad da ga vidimo uživo – rekao nam je posljednji meštanin koji nije htio da mu pominje ime.

Još smo malo prošetali ovim mjestom, a onda krenuli put Beograda jer nismo imali prilike sresti nijednu drugu osobu koja bi otkrila detalje iz djetinjstva poznate voditeljice i pjevačice.

Važan dio prirodne medicine je apiterapija, koja uključuje korištenje pčelinjih proizvoda za liječenje određenih zdravstvenih problema i njihovo dodavanje u svakodnevnu prehranu ljudi i životinja kako bi se poboljšalo dobrobit i spriječile bolesti.

Korištenje pčelinjih proizvoda u apiterapiji nadilazi puko oralno uzimanje i uključuje lokalizirane terapije. Primjeri su lokalna primjena meda za pomoć u zacjeljivanju rana koje sporo zacjeljuju, otopine propolisa u liječenju gljivičnih infekcija stopala i herpesa, pčelinji otrov za reumatska stanja i matična mliječ koja se dodaje kremama protiv starenja, među mnogim drugim primjenama.

Važno je naglasiti da organizam ne pruža otpor pčelinjim proizvodima, kao što je to slučaj kod sintetičkih proizvoda. Složeni sastav i sinergija prirodnih tvari vrlo su važni za očuvanje zdravlja i uspješno liječenje velikog broja bolesti.

Zbog pozitivnog djelovanja na organizam sve su traženiji proizvodi koji sadrže med, pelud, propolis i matičnu mliječ. Kvaliteta meda, kao i specifičan biljni izvor iz kojeg je dobiven, određuju njegovu ljekovitu vrijednost. Poseban sastav meda čini ga dobrim antimikrobnim i antioksidativnim spojem.

Djeluje i kao lagani i brzi obnavljač energije jer je lako probavljiv i apsorbira se u krv, a njegovo kontinuirano uzimanje poboljšava fizičku izdržljivost, kao i stabilizira um. Propolis i sirovi med vrlo su bogati fitonutrijentima koji inhibiraju rast raka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here