Balkan je izgubio dijete i jednog od najvećih glazbenika Boru Čorbu koji je ovaj svijet napustio u 72. godini života.

Legendarni roker i frontmen kultne Riblje Čorbe, poznat je po velikim hitovima koji su nizali sjećanje mnogih generacija također, po oštrom i jasnom govoru, kao i stavovima koje se nije bojao javno iznijeti.

Upravo ta poetska oštrina i hrabrost da kaže ono što misli učinila ga je ne samo glazbenom ikonom, već i vrlo natjecateljskim u društvenom životu prvo bivše Jugoslavije, a sada Srbije.

Jedan od najuočljivijih sukoba u Borinoj karijeri bio je višegodišnji nesklad s još jednim glazbenim velikanom, preminulim Đorđem Balaševićem. Datira još iz vremena kada su obojica bili članovi benda Rani mraz i prvi put surađivali.

No, krajem sedamdesetih nešto je krenulo po zlu kada je Balašević kritizirao pjesmu “Lutka s naslovne stranice”, što je izazvalo razdor među njima.

Njih dvoje su se svađali tijekom godina, često javno vrijeđajući jedan drugoga. Kao na nekoj novogodišnjoj svirci, prokomentirao bi Borinu glazbenu karijeru – nekada mu je bio kolega u Ranom mrazu, a sada otvara folk pjevaču Aci Lukasu – i to bi kod Bore izazvalo urlike protesta.

U Pustom ostrvu, Bora Balaševića naziva “najgorem ćurđilom”, aludirajući na to da je Đorđe snažno bio influiran od svoje supruge Olivero.

Bora je kroz svoje pjesme i stihove iznosio svoje stavove ovoj zavađenoj, često i vrlo satirično, provokativno. Nastavku pratimo kako pokušava smiriti plamteće nevaljaloće u komšiluku…

Oštrim riječima i izravnom porukom osvrnuo se na Balaševića u svom, osebujnom stilu u pjesmi “Predejane”.

Nerijetko su se dvojica žestoko svađala, no bez obzira na to obojica su glazbenika ostavila neizbrisiv trag u povijesti balkanske glazbe i do danas svojim životom i radom izazivaju snažne osjećaje i sjećanja kod brojnih obožavatelja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here