Život pun uspona i padova, karijera dostojna svjetske slave, talenat koji se samo jednom rađa – sve to u 72 godine Borisav Bora Đorđević.

Predvodnik Riblje čorbe, Borisav Bora Đorđević (1952-2024), preminuo je juče u 72. Život od šlagera i reči, osvojen osmehom i notama. Uistinu je vodio svjetski poznatu karijeru. O njemu su se spletle mnoge priče, ali sve se slažu u jednom – Bora je rođen kao talent koji postoji samo jednom.

Samo njegovo biće potresali su odjeci rock ‘n’ rolla s pozornice; dakle, Bora je osjećao, preživio je već toliko toga – iskustvo koje bi većina ljudi nazvala životom s velikim L. A te su tragedije ostavile duboke tragove i na njegovom srcu.

SMRT NA KONCERTU U ZAGREBU

Prvi se dogodio 1982. godine kada je 14-godišnja djevojčica Željka Marjanović umrla od epileptičnog napadaja na koncertu Ribljeg brudeta u Ledenoj dvorani u Zagrebu.

Taj jedan događaj ostavio je dugogodišnji šok u javnosti, a Bora se do kraja života nikada nije potpuno oporavio od tragedije. Bilo je i sreće u igri jer je u to vrijeme trajala turneja Riblje čorbe pod nazivom “Tko preživi, ​​pričat će”.

Tada je Bajaga bio član Riblje čorbe kada slavni Momčilo Bajagić Bajaga govori o tom tragičnom događaju od kojeg se članovi benda, a posebno njihov vođa Boro Đorđević, nikada nisu mogli oporaviti.

Obilazili su prepune dvorane diljem bivše Jugoslavije, njihovi su nastupi bili prepuni obožavatelja, pa su uvijek bili rasprodani. Tragedija se dogodila u Zagrebu, tijekom jednog od koncerata, gdje je djevojka dobila epileptični napadaj i kasnije umrla od gušenja.

– To je bilo strašno, tako nešto nam se nikada nije dogodilo. Juha je bila jako omiljena i dvaput je bilo pozvano rasprodaje nego što je dvorana mogla primiti. Nakon događaja, organizatori su dobili tužbu i naša je turneja prekinuta na mjesec dana.

Nismo svirali, jer roditelji nisu puštali djecu na naše koncerte. Nakon smrti ove djevojke, puno se više pazilo na sigurnost pa se ništa nije dogodilo ni nama ni bilo kome drugome – rekao nam je prije nekoliko godina Bajaga, još uvijek potresen strašnom tragedijom.

Prodano je mnogo više od 9.000 ulaznica. Organizator je najavio brojku od 10.500, a na koncertu je bilo 18-20.000 ljudi.

Bez obzira što nas je itko pitao, mi smo bili spremni preuzeti tu ljudsku odgovornost za smrt Željke Marjanović, koja je u to vrijeme samo htjela biti dio naše publike i ništa više. Nažalost, to joj se nije ostvarilo. Grubom nepažnjom i velikom neodgovornošću nečijeg života gasi se život djeteta koje je tek počelo živjeti.

Posle toliko godina ne mogu da zaboravim ni da se otrgnem od pomisli kako je mala Željka umrla baš na našem koncertu, dok smo mi svirali na bini, napisao je Miša Aleksić u svojoj knjizi „Uživo!: Autobiografija“ – legendarni basista Riblje čorbe. , koji je u studenom 2020. preminuo u 67. godini života od korona virusa.

HEROIN U VENAMA

Gitarist s kojim je Bora nervozno zakoračio u glazbene vode bio je Radislav Rajko Kojić, čovjek kojeg je Đorđević teško prihvatio kao mrtvog. Bora Đorđević je sa Kojićem, Mišom Aleksićem i Vickom Milatovićem iz grupe SOS nakon odlaska iz Rani Mraza osnovao Riblju Čorbu.

Prvi veliki hit imali su s pjesmom “Lutka s naslovne strane”, nakon koje je Rajko Kojić snimio pet studijskih albuma i jedan live album s Ribljom čorbom sve do odlaska iz benda 1984. Bora je te godine posebno sazvao sastanak za članovi Čorbe u jednoj beogradskoj kafani objavili da bend moraju napustiti i Rajko i Momčilo Bajagić Bajaga, koji su se u međuvremenu pridružili Ribljoj čorbi.

Rajko je imao višegodišnji problem s drogom, pa su Bora i ostali članovi mislili da on više ne može s tim.

Ovisnost o drogama bila je problem kojeg se Rajko nikada nije uspio riješiti. Nakon još nekoliko glazbenih turneja, skroz je prozvao i živio skromno u rodnom Jarkovcu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here