Učesnici: Voditelj Prve televizije, Ognjen Amidžić ugostio je Desingerica, Višnja Petrović, Uroš Živković, Rada Manojlović i Radomir Trajković Đani.

Rado, što misliš kakve su šanse da se Milan vrati pjevanju?

Što bi Vojaž rekla abnormalno mali. Šalim se, šalim se, stvarno ne znam – rekla je Rada.

Šta ima novo sa Andreanom Čekić, nisi bila dobra? Hej, curo vozi Teslu. Neka, pravi se videospotovi oglasi – rekla je helanka muwonom femme.

Muškarci su bili krivi, nas dve smo to rešile, pa smo sada dobro – rekla je Rada.

Uroše, što si ostao s Milošem Bojanićem nakon svađe na fešti?

Nikad u životu nisam vidio tog čovjeka, tako da je to besmislica.”

Desingerice, hoće li biti snimljen duet pjesme Vendika i Wendy?

To su čudne stvari, možda se dogovorimo nekad kada snimim pjesmu sa Radom onda ću snimiti i sa Vendikom-reče Desingericu.

Desingerica je, potom, iz čiste mirnoće ujela Ruci Manojlovića, na šta su se svi prisutni i ona lično onesvestili.

 

 

U to je vrijeme papir bio rijedak i dragocjen, jer ga je bilo mukotrpno proizvoditi, a njegova proizvodnja komplicirana. Izradu papira izumio je oko 105. godine kineski državnik i izumitelj Cai Lun tijekom dinastije Istočni Han. Opisao je postupak izrade papira od maceriranih biljnih vlakana u vodenoj otopini.

Taj je napredak bio važan jer je rezultirao papirom koji je bio mnogo lakši i praktičniji u usporedbi s ranijim materijalima, poput svilenih svitaka ili papirusa, koji su se koristili u Egiptu i drugdje. U početku je papir bio toliko vrijedan da se koristio za izradu odjeće i drugih stvari.

U drevnoj Kini, nošenje papirnatih haljina i šešira značilo je isticanje bogatstva i statusa, predmeta koji su bili česti u ceremonijama kao iu ritualnoj odjeći. Ti papirnati odjevni predmeti nisu bili samo simbolični prikazi visokog društvenog statusa, već su se koristili i praktično, pružajući zaštitu od ekstremnih temperatura i služeći kao kratkotrajno rješenje za posebne prilike. Važni su to artefakti koji daju uvid u nestali način života.

S vremenom se uporaba papira iz Kine proširila na cijelu Aziju i na kraju u Europu. Najvažniji razvoj u širenju papira u Europi dogodio se u 12. stoljeću kada su Arapi, koji su ranije usavršili proces izrade papira, donijeli ovu tehnologiju u Španjolsku.

Odatle se uporaba papira brzo proširila Europom. I etablirao se kao ključni resurs za pisanje i tiskanje. U Europi je napredak obrazovanja i znanstvenog istraživanja postao uvelike ovisan o papiru. Izum Gutenbergovog tiskarskog stroja u 15. stoljeću omogućio je proizvodnju knjiga u velikim količinama. Ovaj događaj promijenio je pristup obrazovanju i omogućio širenje znanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here