Dijana i Srđan Đoković su u braku 37 godina, a ona je ostala u drugoj državi poslije samo par mjeseci upoznavanja.

Roditelji Novaka sreli su se na Kopaoniku, gdje se Dijana pripremala da postane instruktor skijanja. Venčali su se 1986. nakon sedam mjeseci veze Srđan i Dijana.

Mama Noleta ispričala je priču što je prethodilo njihovom venčanju u emisiji “Dok vilenjaci spavaju”.

To su znali samo rijetki, Dijana je tada neplanirano ostavljena u drugom stanju.

– Sadašnjem suprugu, tadašnjem dečku, rekla sam da ću zadržati dijete i da on može raditi što god hoće. Htjela sam roditi to dijete, neka mu bude kako god hoće. ” – rekla je Dijana.

“Nisam se mogla posvetiti dečku s kojim sam tek nekoliko mjeseci u vezi. Bilo je to previše za mene.”

Srđan ima neke igre koje su njegove, ma šta bi bilo kad bi bilo. Ponekad i mene upita: “Šta bi bilo kad te ne bih oženio, da li bi mi dozvolila da vidim Novaka?”.

Ja sam mu odgovorio kroz osmeh: “Ko kaže da si ti baš taj Novak? Ko zna da se možda drugačije zove, ali je pitanje šta je mogao biti.”

Postoje slučajevi u kojima su se slonovi klonili nekih područja ili pokazali agresiju prema ljudima nakon što su vidjeli kako član obitelji umire. Slonovi ne samo da pamte traumatične događaje, već imaju i veliku emocionalnu inteligenciju.

Poznato je da prenose emocije poput tuge, sreće, ljubavi pa čak i empatije. Bilo je izvještaja gdje se slonovi vraćaju na mjesta gdje su njihovi srodnici umrli, pokazujući tugu i čak idući do te mjere da dodiruju kosti mrtvih slonova, što može značiti da razumiju što je smrt i kako žaliti. Poznavanje složenosti inteligencije i pamćenja slonova ključno je za informiranje inicijativa za očuvanje namijenjenih spašavanju vrste.

Prema sjećanju i osjećaju, uništavanje staništa i krivolov negativno utječu na slonove. Kako bi poboljšali strategije očuvanja, znanstvenici i zaštitari koriste znanje stečeno iz inteligencije slonova u postavljanju sigurnih utočišta i korištenju tehnologije za praćenje kretanja slonova kako se ne bi susreli s krivolovcima.

Osim toga, slonovi su od velike važnosti u kulturi i mitologiji mnogih zajednica. U Indiji slonovi uživaju sveti status zbog svoje povezanosti s božanstvom Ganešom. Simbolika koju predstavljaju ova veličanstvena stvorenja u različitim afričkim kulturama uključuje različite aspekte snage, mudrosti i dugovječnosti. Kulturna simbolika vezana uz slonove naglašava potrebu za njihovim očuvanjem i našim razumijevanjem.

Posjedujući izvanredno pamćenje i duboku emocionalnu inteligenciju, slonovi su fantastični. Njihovo nevjerojatno pamćenje pomaže im ne samo da prežive u teškim uvjetima nego i da održe složene društvene organizacije i odnose.

Stjecanje znanja o ovim vještinama pomoći će u očuvanju ove vrste i drugim povezanim podsjetnicima koji se odnose na snažnu povezanost s drugim inteligentnim bićima na planetu. Sami slonovi pokazuju koliko je priroda komplicirana i koliko golemih informacija tek trebamo naučiti o našem okolišu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here