Srpska pop-folk pjevačica je Svetlana Ceca Ražnatović (Veličković) kojoj su fanovi dali nadimak “Ceca nacionale”, “kraljica turbo-folka”, “majka nacije” i “srpska majka” što dodatno govori o njoj. popularnost. Rođena je 14. lipnja 1973. godine u Žitorađi, selu na jugu Srbije.

Cecina majka Mira bila je učiteljica; njezin otac, mehaničar koji je kasnije postao politički dužnosnik i predsjednik općine. Pjevačica ima godinu dana mlađu sestru Lidiju. S njima su živjeli i djed Čedomir i baka Velika (koji su napravili) Biografski portal

Ceca je bila vrlo napredno dijete; progovorila je sa šest, a prohodala s devet mjeseci. Prvi nastup imala je s devet godina na školskoj predstavi i oduševila publiku. Često se događalo da nakon nekih nastupa u susjednim selima nije imala novca za autobusnu kartu i išla je pješice. Kasnije je izjavila da je za jedan vikend zaradila 700 maraka, dok je njena majka imala platu od 25 maraka.

Osnovnu školu završila je s odličnim uspjehom, no sve je žrtvovala za pjevačku karijeru i nije nastavila školovanje, unatoč preklinjanju majke. Mnogo godina kasnije izvanredno je završila srednju veterinarsku školu, smjer svinjogojski tehničar. Navečer je pjevala, a danju tkala.

Ulogu Koštane u filmu “Tamna krv” Bore Stankovića koju je odigrala šest godina kasnije Pepe je zabranio budući suprug Arkan tražeći zabranu seksualnih scena koje je snimila s Radetom Šerbedžijom.

Godine 1993. započinje suradnju s Marinom Tucaković i Aleksandrom Radulović. Futa hitovi nižu se jedan za drugim. Osim Marine i Fute, surađivao je i Dino Merlin. Ogromni uspjeh ovog rekorda vezan je spektaklom na stadionu Tašmajdan kojem je prisustvovalo 12.000 ljudi.

Godine 1995. snimila je jedan od najboljih albuma u karijeri; plasirala se uz glasine da će se zbog udaje prestati baviti glazbom, već će je posvetiti svom suprugu.

Novi album namjeravala je izdati sredinom 1999. godine, ali je to odgodila zbog NATO agresije na Srbiju. Zabavom u hotelu Interkontinental za 600 uzvanika 27. prosinca obilježila je deset godina na glazbenoj sceni i svoj deseti jubilarni album.

U istom je hotelu 15. siječnja 2000. godine ubijen Cecin suprug Željko Ražnatović Arkan, zbog čega se ona povukla iz javnosti i prestala promovirati album. Unatoč tome, prodana je u ogromnoj nakladi, a neke su pjesme plagirane. Pjevačica se 2001. godine vratila na pop scenu novim albumom “Decenija” koji je izdala za Grand produkciju.

Osim naslovne, ima ih još devet: “Zabranjeni grad”, “Brže brže”, “39.2”, “Dargane Moj”, “Daržaču Pravo”, “Bruka”, “Batali”, “Tačno je”, “Don’ nemoj doći k meni”. Prevladavaju balade koje je posvetila pokojnom suprugu, a novost je pjesma “39.2” koju je izvela u tehno stilu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here