Zdravko Čolić prodao je obiteljsku kuću na Košutnjaku za preko milijun eura. Glazbena zvijezda brzo je našla kupca za nekretninu, no zasad nije poznato gdje mu je novi dom.

Jedan od najvećih umjetnika svoju privatnost drži u tajnosti, a samo najuži krug ljudi doznaje da se preselio sa suprugom Aleksandrom i nasljednicama Unom i Larom.

Čola je prvo živio na Dedinju. Prodao je kuću u kojoj je, nakon što je sebi kupio vilu u mirnom dijelu našeg glavnog grada u blizini Banova i Fotografiše, to trajalo godinama.

– Čola je velika zvijezda, ali živi u planinama. Mijenja životni prostor jer su mu ljubitelji njegova lika i djela dolazili na vrata i željeli ga vidjeti, život kao i svaki drugi običan čovjek. Mirno, tiho, obiteljski jednostavno.

Čak iu korona krizi u to vrijeme razmišljao je prodati kuću i nedavno je to i učinio. Želio je promjenu sredine i čim je prijateljima rekao da se planira preseliti, brzo je našao kupca.

Naravno, posljednjih godina nekoliko puta je imao ponude za kuću, ali je to učinio u trenutku kada je smatrao da je pravi trenutak.

Čola se brine za sve znam ga, ali ovaj put se preselio ne znam. Sad je lijepo vrijeme, on će ostati u BiH ili negdje na primorju — rekao je sagovornik za i dodao:

Njegova vila, koje se brzo i lako riješio, okružena je zelenilom. Dvije kapije s prednje strane otvaraju se u veliko dvorište pod visokim nadzorom; međutim, to nikada nije istaknuto u javnosti.

Jedna od najfascinantnijih priča u prirodi je pojava “rijeka pijeska” ili točnije podvodnih rijeka koje teku ispod površine oceana. Takve rijeke nastaju jer su određeni geološki uvjeti omogućili njihov nastanak; jedan od najpoznatijih nalazi se u blizini obale Yucatána u Meksičkom zaljevu. Ovaj fenomen se događa kada se morska voda infiltrira u porozne stijene na kojima leži na morskom dnu poput vapnenca i dolomita i miješa se s podzemnim izvorima slatke vode.

Ova voda, koja je poprimila visoki salinitet i mnoštvo minerala, postaje teža od okolne morske vode i počinje se kretati poput rijeke – rađajući podmorsku struju. Jedna od najpoznatijih podvodnih rijeka je meksička “Cenote Angelita”, zapravo podzemna špilja na čijem dnu teče rijeka sumporne kiseline.

Čini se kao iz nekog fantastičnog filma – na dubini od 30 metara, ronioci se nađu pred teškim, tamnim pojasom vode koji se pretvara da je rijeka. Ispod ovog sloja rijeka vijuga kroz šumu mrtvog drveća. Sam po sebi prilično trn u oku, stvara apsolutno zadivljujući kontrast s okolnim čistim vodama u kojima inače buja život.

Ronioci koji su imali sreću da zarone u ovim podvodnim rijekama često su to iskustvo opisali kao nestvarno – plovidbu kroz mjesto koje nije naše. Iluziju stvara voda različite gustoće — izgleda kao da ispod površine plutaju oblaci, odakle plove ronioci i vide vegetaciju koja izvire iz dubina kao iz ‘rijeke’.

To je upečatljiv primjer onoga što priroda može učiniti u stvaranju spektakularnih i neočekivanih oblika reljefa kao što su ove podvodne rijeke, koje su također ključna područja proučavanja kroz koja znanstvenici mogu unaprijediti svoje razumijevanje složenih odnosa između slatke i slane vode i drugih geoloških procesa koji grade naš planet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here