Marija Šerifović ima starijeg brata Dušana koji je preminuo 2013. godine nakon duge borbe s teškom bolešću.

Samo je jednom otvorila dušu i podijelila emotivno nabijenu informaciju o tome; Dušan nije bio od iste majke kao Marija (njegova majka je bila prva žena njihovog oca Rajka).

Za Mariju Šerifović Dušan je bio vrlo važan u životu. Njegov odlazak bez vremena ostavio je duboke tragove na njoj i njezinoj obitelji.

Dušan je kao dete dobio dijagnozu srčane bolesti, zbog koje je prije svega par godina i operisan u Londonu.

Nazalost čak ni najbolji lekari mu nisu mogli produžiti život. Umro je u 42. godini, ostavio iza sebe mnoge koji su ga voleli.

– Dušan mi je brat od strica iz Rajkove prve žene. Bio je beskonačno dobar i poseban – rekla je u jednom show-u

Problemi sa srčanim zaliscima postupno se razvijaju tijekom nekoliko godina, a kada se pojave, zahtijevaju prioritet. Prema riječima kardiologa prof. dr. Siniša Pavlović, promjene tona i prisutnost šuma srčanih zalistaka mogu se otkriti jednostavnim prislanjanjem fonendoskopa na prsa pacijenta.

Napominje da ne treba svaki šum smatrati zalistcima, jer se funkcionalni šumovi mogu uočiti u djece i mlađih osoba, a da to nije znak bilo kakve valvularne bolesti. Fascinantna značajka zalistaka, posebno samog mitralnog zaliska koji se nalazi između lijevog atrija i lijevog ventrikula, je da se bolesti koje ih zahvaćaju obično razvijaju postupno. Često je potrebno 15 ili 20 godina da se simptomi pojave.

Prema riječima prof. dr. Pavlovića, aritmije se najčešće javljaju kod problema na mitralnom zalisku jer ljudi s ovim kompromitiranim mitralnim zaliskom često imaju poremećaje srčanog ritma. Ultrazvučni pregledi u nastojanju da se otkrije zašto dolazi do ovih poremećaja ritma ergotizma otkrivaju da je uzrok doista zalistak.

S druge strane, kada je u pitanju aortna valvula, onda su okolnosti “još gore”. Postoje situacije u kojima pojedinci mogu nositi ovaj problem 25 do 30 godina prije nego što postane evidentan. Kardiolozi navode da glavni simptomi uključuju umor, nepravilan rad srca i povremenu nesvjesticu kao manifestaciju njihove stenoze aortne valvule od pada krvnog tlaka od srca do mozga.

U medicinskoj terminologiji svaki slučaj gubitka svijesti naziva se hipoksija mozga. To ukazuje da je u tom trenutku u mozgu nedostajalo dovoljno kisika i to je dovelo do gubitka svijesti. Takav se fenomen može dogoditi ako postoji vrlo značajno suženje aortnog zaliska.

Pjevačica ima i mlađeg polubrata Danijela. S njim je u odličnim odnosima. Ova škola pjevanja koju zajedno vode dokazuje inače da su krvne veze još uvijek jake i surađuju nakon tragedija iz prošlosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here