Preminuo je prije šest godina, ali je legenda Sinan Sakić iza sebe ostavio niz hitova i pjesama koje i danas odzvanjaju našim ušima.

Mnogi su se zainteresirali za njegovu grobnicu jer od tada svaki dan deseci njih dolaze posjetiti pjevačevu vječnu kuću među kojima su neki iz cijelog svijeta.

Najveću pažnju nekada su privlačile, svakako, godine koje su prošle dok grob nije dobio današnji izgled, a pjevač duže bio bez spomenika.

Danas je Sinanov spomenik itekako jedinstven, a drugi mezar tako veličanstvenog izgleda nije nam poznat. Zanimljivo je da je bijeli mramor dovezen iz Turske jer se u Srbiji nije imao gdje kupiti na komade.

Sve je platila Sabina, njegova supruga, koja je zbog ovakvog poštovanja prema suprugu ostala bez oko 20.000 eura.

Ova vječna kuća pjevačičine pojave privlači mnoge, a grobnicu svakodnevno obilaze deseci ljudi, a među njima su i ljudi iz cijelog svijeta.

“Stalno idem u Sinanovu vječnu kuću. Radio sam i nisam stao dok nije završeno baš kao što je on bio zadovoljan. Ipak, moram priznati da sam u ovih pet godina imao periode koji su bili jako ljuti na Sinana jer je ostavio me, neko vrijeme nije htio ići, pa opet počeo”, kaže Sabina.

No, ono što posjetitelja izmami do suza je natpis na spomenicima bračnog para Sakić.

“Jedina ljubav. Bila si i bit ćeš duša moje duše zauvijek u vječnosti.”

 

Kako bi se dao uvid u to zašto flamingosi stoje na jednoj nozi, potrebno je dublje poznavanje njihove biologije i načina života jer su ove ptice zapanjujuće zbog svoje ružičaste boje, dugih nogu koje naglašavaju ovu ljepotu i osebujne ravnoteže dok stoje na jednoj nozi. Na prvi pogled može izgledati prilično čudno ili čudno, ali plamencima zapravo puno znači na nekoliko različitih načina.

Flamingo prvenstveno stoji na jednoj nozi kako bi regulirao tjelesnu toplinu, odnosno termoregulaciju. Zabilježeno je da žive u vodi različitih temperatura; to čini učinkovitu kontrolu njihove tjelesne topline važnim problemom. Stojeći na jednoj nozi, flamingo minimizira površinu kroz koju se toplina gubi u okolinu preko njegovih nogu; jedna noga je uronjena u vodu dok je druga privučena uz tijelo, što dodatno pomaže u očuvanju topline.

Ovaj stav pomaže pticama da se održe na odgovarajućoj tjelesnoj temperaturi čak i ako su uvjeti promjenjivi. Zanimljiv aspekt stajanja na jednoj nozi je nedostatak umora koji dolazi s tim. Iako naizgled zahtjevni, flamingosi ne troše puno energije za boravak u ovom položaju. Morfologija njihovih nogu je takva da mogu zaključati svoje udove u zglobovima, postižući krutost bez potrebe za naprezanjem mišića cijelo vrijeme.

Tako flamingosi mogu dugo stajati na jednoj nozi, a da se ne umore. Štoviše, stajanje na jednoj nozi je odmaranje. Flamingosi se obično odmaraju ili spavaju stojeći u vodi; kako bi dobili više stabilnosti i sigurnosti, to čine tako da izvade jednu nogu iz vode. To im omogućuje da ostanu aktivni i budni čak i tijekom sati odmora; na primjer, odmaranje ili spavanje s jednim zatvorenim okom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here