Prema pisanju medija, Porezna uprava je od honorara naših glazbenika koji su tijekom lipnja i srpnja nastupili u Crnoj Gori ubrala 93.881,70 eura poreza, što navodi na zaključak da je njihova ukupna zarada iznosila 625.866 eura.

Napominju i da je porez na zarade glazbenika postavljen na 15 posto, objašnjavajući da se oporezivanje primjenjuje “na temelju toga je li ugovor sklopljen i isplata honorara izravno umjetnicima ili se, što je češće, obrađuje putem posrednik ili agencija.

Desingerica zabavlja publiku od 10.000, dok Karleuša privlači dvostruko više.

Kako pišu “Vijesti”, regionalni izvođači koji su u posljednja dva mjeseca svirali na crnogorskom primorju, a neki su imali koncerte u kolovozu, dobili su isplate od 10.000 do preko 20.000 eura.

Gotovo svi određuju standardne honorare za svoje nastupe, osim regionalno favorizirane Aleksandre Prijović, koja navodno prilagođava svoj honorar prema broju prodanih ulaznica za svoj nastup.

Jelena Karleuša navodno traži isplatu nešto više od 20 tisuća eura.

Reper Dragomir Despić, poznatiji kao Desingerica, svoje nastupe navodno naplaćuje između 10.000 i 12.000 eura. Nedavno, prije desetak dana, bio je primoran napustiti Crnu Goru zbog neslužbenih informacija da nema važeću radnu dozvolu i da nema prijavljeno prebivalište u primorju gdje redovito nastupa gotovo svake večeri.

Prema dodatnim informacijama, za Teu Tairović, Sašu Matića, Acu Pejovića i Maju Berović trebalo bi izdvojiti oko 20 tisuća eura, dok se honorar Tanje Savić kreće od 10 do 12 tisuća, a honorar Ace Lukasa između 15 i 20 tisuća.

Tim koji koordinira emisiju Nataše Bekvalac trebao bi izdvojiti između 12.000 i 15.000 eura, od čega je 12.000 namijenjeno Slobi Radanoviću, a 15.000 Milici Pavlović.

BONUS TEKST

Značenje kvalitete i količine sna često se podcjenjuje, no oni su ključni za naše svakodnevne funkcije, koncentraciju, emocionalno blagostanje i opće zdravlje. Prema Srđanu Anđelkovu, fizioterapeutu i specijalistu manualne terapije, nije važno samo trajanje spavanja, nego je jednako važan i naš položaj spavanja koji bitno utječe na to hoćemo li se probuditi ukočeni, umorni ili s bolovima u leđima.

Temelj zdravlja i dobrobiti uvelike se oslanja na dovoljno sna i pravilno držanje pri spavanju. Naš govornik upozorava da, čak i ako se pridržavate predloženih sedam do devet sati sna svake noći, nepravilan položaj spavanja može rezultirati brojnim štetnim posljedicama za vaše tijelo. Preporučuju isprobavanje različitih položaja kako biste pronašli onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama, ističući nekoliko uobičajenih opcija o kojima treba razmisliti. Bitan čimbenik je održavanje neutralnog položaja kralježnice; pogledajte sliku na Shutterstocku koja prikazuje spavanje na leđima.

Spavanje na leđima često se smatra jednim od najboljih položaja za očuvanje neutralne kralježnice; međutim, može pogoršati simptome kod osoba koje hrču ili pate od apneje za vrijeme spavanja. Fizioterapeuti ističu da je ovaj položaj koristan za one koji imaju bolove u leđima jer omogućuje ravnomjernu raspodjelu težine i smanjuje pritisak na kralježnicu.

Štoviše, za ublažavanje napetosti u donjem dijelu leđa može biti korisno postaviti jastuk ispod koljena. Koja je najučinkovitija metoda za postizanje udobnosti tijekom spavanja na ovaj način? Zavalite se na leđa i stavite jastuk ispod koljena kako biste održali prirodnu zakrivljenost kralježnice. Dodatno, po želji, ispod donjeg dijela leđa možete staviti mali smotani ručnik ili kompaktni jastuk za dodatnu potporu kada se odmarate na boku.

Prevladavajući položaj spavanja je ležanje na boku, često se savjetuje osobama koje hrču i trudnicama. Ovaj položaj može poboljšati disanje i smanjiti vjerojatnost oboljevanja od gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) ili žgaravice. Iako se vjeruje da spavanje na lijevoj strani nudi veće prednosti zbog poboljšane cirkulacije krvi, zadržavanje pritiska na jednoj strani dulje vrijeme može dovesti do nelagode u području kukova i ramena.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here